Dwars door Vlaanderen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dwars door Vlaanderen
Detaljer
DatumMånadsskiftet mars/april
RegionFlandern, Belgien
DisciplinLandsväg
TypEndagslopp
ArrangörFlanders Classics
StatusUCI World Tour
Historia
Antal upplagor76 (2022)
Första upplaga1945
Första vinnareBelgien Rik Van Steenbergen
Mesta vinnare2 segrar: 13 stycken
Regerande mästareNederländerna Mathieu van der Poel (2022)
Knokteberg, på franska Côte de Trieu, återkommer regelbundet i Dwars door Vlaanderens rutt. Många år får deltagarna knoga sig uppför backen två eller tre gånger under loppet, och att det inte är gatsten betyder ju inte att det är slät och fin asfalt.

Dwars door Vlaanderen (flamländska för "Tvärs genom Flandern"), tidigare (1945–1999) Dwars door België, är ett årligt cykellopp i Belgien som räknas som en "halvklassiker". Loppet ingår sedan 2017 i UCI World Tour och var tidigare klassat som UCI Europe Tour 1.HC. Det går sedan 2018, då det flyttades en vecka framåt och bytte dag med Driedaagse Brugge-De Panne, på onsdagen före Flandern runt.[1] Tillsammans med dessa två tävlingar samt Gent-Wevelgem och E3 BinckBank Classic utgör loppet "Flamländska cykelveckan"

Fram till och med 1964 var Dwars door België en tvådagars etapptävling. Första etappen gick från Waregem till antingen Sint-Truiden, Genk, Ciney, Eisden eller Spa och andra etappen gick därifån tillbaka till Waregem. 1965 blev det ett endagslopp med start och mål i Waregem och år 2000 flyttades starten till Roeselare (samtidigt som "België" byttes ut mot "Vlaanderen" i namnet).[2] Loppet är cirka 18 mil långt, varav de första åtta milen går över relativt plan mark och de sista tio innehåller ett antal stigningar som skall passeras. Flera av dessa är belagda med gatsten och därtill kommer några plana gatstenssträckor (exempelvis den 2400 m långa Mariaborrestraat). Sträckningen varierar år från år, men stigningar som återkommer regelbundet är Taaienberg, Kruisberg och Knokteberg - de två förstnämnda på gatsten.[3][1]

Ett lopp för damer infördes 2012. Det går samma dag och delar start och mål med herrloppet. Sträckningen är dock annorlunda och loppet är cirka 130 km långt.

Tävlingen skall inte blandas samman med Dwars door West-Vlaanderen/Johan Museeuw Classics.

Segrare[redigera | redigera wikitext]

Rik Van Steenbergen vann den första Dwars Door België, 1945

Herrar[4][redigera | redigera wikitext]

Damer[5][redigera | redigera wikitext]

Damerna passerar igenom ett regnigt Berchem 2018.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]