Dykarklocka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För dykarur, se Armbandsur.
En rekonstruktion av en dykarklocka av den typ som fanns sedan 1600-talet. Utställning på Marinmuseum i Karlskrona.

En dykarklocka är ett slags instrument för att dyka som kan jämföras med ett upp-och-nervänt glas som sänks ner i vatten.

1538 dokumenterades, för första gången, sjösättningen av en dykarklocka i Nemisjön i Italien. Den var ritad av en man vid namn Guglielmo de Lorena. Det hela var ett historiskt ögonblick. När den absolut första dykarklockan användes är osäkert, men Aristoteles beskriver upp- och nedvända grytor i sina ritningar och kanske var det just med sådana som den romerska hären var utrustad. Syftet med Guglielmos dykarklocka var i alla fall att bärga en skatt som skall ha funnits ombord på en av kejsar Caligulas sjunkna galärer som förstördes år 44 f.kr. Under 15- och 1600-talet blev denna nya uppfinning närmast en trendpryl och massvis av olika modeller tillverkades över hela Europa.

1658 kom den första dykarklockan till Sverige, introducerad av den svenske adelsmannen Hans Albrekt von Treileben. Denna dykarklocka kom att användas i den näst viktigaste bärgningen i svensk historia, nämligen bärgningen av regalskeppet Vasas kanoner 1663–1664.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]