Dyngmask

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dyngmask
Redwiggler1.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRingmaskar
Annelida
KlassGördelmaskar
Clitellata
Ordningincertae sedis
FamiljDaggmaskar
Lumbricidae
SläkteEisenia
ArtDyngmask
Eisenia fetida
Vetenskapligt namn
§ Eisenia fetida
Auktor(Savigny, 1826)
Hitta fler artiklar om djur med

Dyngmask (Eisenia fetida)[1] är en ringmaskart som först beskrevs av Savigny 1826. Dyngmask ingår i släktet Eisenia och familjen daggmaskar.[1] Arten är reproducerande i Sverige.[1]


Utseende och anatomi[redigera | redigera wikitext]

Eisenia fetida (Dyngmask) särskiljs genom sin gula svans och de tydliga ränderna vid varje kroppssegment. E. fetida blir vanligen 4-10 cm lång. Kroppen är segmenterad. Segmenten består av muskler, en cirkelmuskel och en longitudmuskel samt spröt (setae)[2]. Citellum är maskens fortplantningsorgan och är en tub-lik utbuktning vid segment 24-32.[3] Daggmaskar är hermafroditer och har därför både äggstockar och spermier. Befruktade maskar har svullna Citellum.

Biologi och beteende[redigera | redigera wikitext]

E. fetida är en epigeisk art och tillbringar därmed sitt liv ovan jord. Till skillnad ifrån stor daggmask (Lumbricus terrestris) som lever i marken så lever E. fetida sitt liv i förmultnande organiskt material ovan jord. De förflyttar sig mest horisontellt i sitt habitat men kan även byta miljö vertikalt. Deras naturliga habitat består av förmultnande löv och annat fuktigt organiskt material och kan vanligtvis hittas i lövhögar. De föredrar en något sur miljö. E.fetida har en föda som består av bakterier och svampar som bryter ner det organiska materialet.


Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]