Earth Departure Stage

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Earth Departure Stage med Altair och Orion CEV i omloppsbana runt Jorden.

Earth Departure Stage, (engelska för "jordavrese[raket]steg"), förkortat EDS, är det planerade kryogeniska övre raketsteget i NASAs planerade Ares V-raket, som förväntas tas i bruk mot slutet av 2010-talet. Som del av Constellationprogrammet kommer dess uppgift att vara att ge Orion-farkosten extra rörelseenergi för att kunna lämna Jordens omedelbara närhet och nå avlägsnare mål, mer specifikt månen. Till skillnad från S-IVB-steget i Apolloprogrammets Saturnraketer som skickade upp både besättningskapsel och månlandare till månen med samma raket, kommer EDS enbart att bära Orions månlandare, Altair, i rymden; Orions kommandomodul skall skickas upp med en separat uppskjutning av en Ares I-raket, varpå månlandaren och kommandomodulen dockar i omloppsbana runt Jorden. När dockningen är genomförd, återstartas EDS och ger då Orionfarkosten tillräckligt med energi för att uppnå flykthastigheten från Jorden och således nå månen och eventuellt andra avlägsnare mål.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

EDS kommer att använda sig av raketmotorn J-2X, en förbättrad variant av Apolloprogrammets J-2. Som sin föregångare drivs J-2X med flytande väte och flytande syre och har återstartsmöjlighet. Detta skiljer sig från de flesta raketmotorer (som till exempel rymdfärjans SSME) som bara avfyras en gång. Ursprungligen skulle EDS ha två J-2X-motorer, men NASA:s beslut att göra Ares-Vs första steg starkare genom att använda fem RS-68-motorer har gjort den andra J2-X-motorn onödig.

Flygkroppen och bränsletankarna för J2-X-motorns flytande väte och flytande syre skall tillverkas i en aluminium/litium-legering.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Utöver sin huvudsakliga roll i månlandningar kommer EDS att användas för att proviantera ISS, räddning och evakuering av andra rymdfarkostbesättningar, och bemannade färder till Mars. En möjlig uppgift kan komma att vara att transportera Orionfarkosten till sol-jordensystemets lagrangepunkt L2, där rymdsonder som det planerade James Webb Space Telescope (JWST) eller en andragenerationsversion av Hubbleteleskopet kan få service av astronauter. Bland andra tänkbara Orion/EDS-resmål kan räknas jord-månesystemets langrangepunkter och jordnära objekt.

Källor[redigera | redigera wikitext]