East Capital

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
East Capital
HuvudkontorStockholm
NyckelpersonerPeter Elam Håkansson (Ordförande)
Karine Hirn
Kestutis Sasnauskas
Jacob Grapengiesser
Tim Umberger
Albin Rosengren
BranschKapitalförvaltning
Antal anställda74
Historia
Grundat1997
Övrigt
WebbplatsEastcapital.com

East Capital är en kapitalförvaltare med inriktning på frontier- och tillväxtmarknader. Företaget grundades 1997 och har idag 74 anställda. Huvudkontoret ligger på Kungsgatan 33 i Stockholm. Företaget har även kontor i Dubai, Hongkong, Luxemburg, Moskva, Oslo, och Tallinn.

Investeringsfilosofi[redigera | redigera wikitext]

East Capitals investeringsfilosofi bygger på aktiva aktieurval, lokal närvaro, djupgående analys och långsiktighet.

Aktivt aktieurval (stock-picking)[redigera | redigera wikitext]

Eftersom index begränsas till ett antal etablerade tillgångar har East Capital valt att inte följa index. Istället baseras investeringsbesluten på företagens underliggande värden. Inte sällan leder detta till investeringar i små- och medelstora bolag.

Lokal närvaro[redigera | redigera wikitext]

East Capital betonar vikten av lokal närvaro och har sedan starten arbetat aktivt med att bygga ut sitt kontaktnät på frontier- och tillväxtmarknader. Företagets investeringsteam besöker regelbundet bolag på plats ute på marknaderna för att på så sätt kunna hitta de mest attraktiva investeringarna.

Djupgående analys[redigera | redigera wikitext]

En omfattande analys är nyckeln till att identifiera drivkrafterna bakom tillväxt och för att analysera riskerna på ett korrekt sätt. East Capital förlitar sig på egna analyser där olika risk-scenarier och ESG-faktorer inkluderas. Ofta är det en betydande skillnad mellan den av marknaden uppskattade risken och den risk som finns immanent i företagen.

Långsiktighet[redigera | redigera wikitext]

East Capital fokuserar på långsiktiga investeringar och har som mål att dess fondstrategier ska slå sina respektive index över en tre- till femårsperiod.

Fondutbud[redigera | redigera wikitext]

East Capital förvaltar omkring 30 miljarder kronor. Nio fonder är öppna för investeringar med mindre belopp (200 SEK) och handlas dagligen: Balkan, China A-shares, China Environmental, Global Frontier Markets, Multi-Strategi, Nya Europa, Ryssland, Sustainable Emerging Markets och Östeuropa. Utöver dessa fonder finns fastighetsfonden.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

East Capital mottog sin första Guldstjärna av Dagens Industri och Morningstar i kategorin “Bästa Rysslandsfond” 2001 och har sedan dess mottagit ytterligare 4 Guldstjärnor, totalt 18 utmärkelser från Lipper Fund Awards och fått pris för världens bästa Rysslandsfond under 2000-2010 med en total avkastning om 1261 procent (SEK).[1]

Om företaget[redigera | redigera wikitext]

East Capital grundades 1997 av Peter Elam Håkansson, Karine Hirn och Kestutis Sasnauskas och har idag fem delägare. I december 2014 lämnade delägaren Aivaras Abromavicius bolaget för en tjänst som Ekonomi- och handelsminister i den ukrainska regeringen.

Eastnine[redigera | redigera wikitext]

I november 2007 börsnoterades det nystartade investeringsföretaget East Capital Explorer, vars affärsidé ursprungligen var att erbjuda aktieägare exponering mot onoterade och noterade bolag i snabbt växande branscher i Östeuropa. Investeringarna skedde då främst i East Capitals speciella fondprodukter som har tonvikten på onoterade och andra svåråtkomliga bolag i regionen. Under 2013 skiftade East Capital Explorer strategi för att istället fokusera mer på direktinvesteringar i onoterade bolag och fastigheter i Östeuropa. I februari 2016 meddelade East Capital Explorer och East Capital att man avsåg säga upp det avtal som styrde East Capital Explorers förvaltning och East Capital Explorer blev då ett självständigt investmentbolag, skilt från East Capital, och heter numera Eastnine.

Fondförvaltaren East Capital är dock inte ett börsnoterat bolag.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 25 april 2013. https://archive.is/20130425174845/http://www.eastcapital.com/en/articles/pressmeddelande/2009/12/east-capital-russian-fund-best-fund-decade-1524. Läst 23 maj 2012. : East Capital Rysslandsfonden – decenniets bästa fond +1261%

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]