East Capital

Från Wikipedia
East Capital
HuvudkontorStockholm
NyckelpersonerPeter Elam Håkansson (Ordförande)
Per Elcar (VD)
Karine Hirn
Jacob Grapengiesser
Tim Umberger
Albin Rosengren
BranschKapitalförvaltning
Antal anställda74
Historik
Grundat1997
Övrigt
WebbplatsEastcapital.com

East Capital är en global aktiv kapitalförvaltare specialiserad på tillväxt- och frontiermarknader. Företaget grundades 1997 och har sitt huvudkontor på Kungsgatan 33 i Stockholm. Företaget har även kontor i Hongkong, Luxemburg, Moskva och Tallinn.

Investeringsfilosofi[redigera | redigera wikitext]

East Capitals investeringsfilosofi bygger på aktiva aktieurval, lokal närvaro, egen analys och långsiktighet.

Aktivt aktieurval (stock-picking)[redigera | redigera wikitext]

Eftersom index begränsas till ett antal etablerade tillgångar har East Capital valt att inte följa index. Istället baseras investeringsbesluten på företagens underliggande värden. Inte sällan leder detta till investeringar i små- och medelstora bolag.

Lokal närvaro[redigera | redigera wikitext]

East Capital betonar vikten av lokal närvaro och har sedan starten arbetat aktivt med att bygga ut sitt kontaktnät på frontier- och tillväxtmarknader. Företagets investeringsteam besöker regelbundet bolag på plats ute på marknaderna för att på så sätt kunna hitta de mest attraktiva investeringarna.

Egen analys[redigera | redigera wikitext]

En omfattande analys är nyckeln till att identifiera drivkrafterna bakom tillväxt och för att analysera riskerna på ett korrekt sätt. East Capital förlitar sig på egna analyser där olika risk-scenarier och ESG-faktorer inkluderas. Ofta är det en betydande skillnad mellan den av marknaden uppskattade risken och den risk som finns immanent i företagen.

Långsiktighet[redigera | redigera wikitext]

East Capital fokuserar på långsiktiga investeringar och har som mål att dess fondstrategier ska slå sina respektive index över en tre- till femårsperiod.

Fondutbud[redigera | redigera wikitext]

East Capital förvaltar omkring 53 miljarder kronor. Nio fonder är öppna för investeringar med mindre belopp (200 SEK) och handlas dagligen: Balkan, China A-shares, Global Frontier Markets, Multi-Strategi, Nya Europa, Ryssland, Global Emerging Markets Sustainable och Östeuropa.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

East Capital mottog sin första Guldstjärna av Dagens Industri och Morningstar i kategorin “Bästa Rysslandsfond” 2001 och har sedan dess mottagit ytterligare 4 Guldstjärnor, totalt 18 utmärkelser från Lipper Fund Awards och fått pris för världens bästa Rysslandsfond under 2000-2010 med en total avkastning om 1261 procent (SEK).[1]

Om företaget[redigera | redigera wikitext]

East Capital grundades 1997 av Peter Elam Håkansson, Karine Hirn och Kestutis Sasnauskas och har idag fem delägare. I december 2014 lämnade delägaren Aivaras Abromavicius bolaget för en tjänst som Ekonomi- och handelsminister i den ukrainska regeringen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 25 april 2013. https://archive.is/20130425174845/http://www.eastcapital.com/en/articles/pressmeddelande/2009/12/east-capital-russian-fund-best-fund-decade-1524. Läst 23 maj 2012. : East Capital Rysslandsfonden – decenniets bästa fond +1261%

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]