Ebro

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta över Ebros avrinningsområde.

Ebro (spanska El Ebro; katalanska l'Ebre) är Spaniens mest vattenrika flod. Den rinner österut i norra Spanien i en dal med samma namn som floden och mynnar ut i Baleariska havet, en del av Medelhavet. Ebrofloden är 910 km lång. Avrinningsområdet är 80 093 km². Medelvattenföringen vid mynningen är 426 m³/s, vilket ungefär motsvarar en stor älv i Norrland.[källa behövs]

Floden föds vid Fontibre (från latinska Fontes Iberis, Ebros källa, på grekiska Έβρος) nära Reinosa, i den norra spanska regionen Kantabrien. Den passerar bland annat staden Miranda de Ebro i Kastilien och Leon, Logroño i Rioja, Alfaro, Zaragoza i Aragonien, Riba-Roja d'Ebro, Tortosa, kustbyn Amposta i Katalonien, och slutligen Deltebre som är en liten bosättning på ett par hundra personer längst ut på det sandiga Ebrodeltat.

Deltat som bildas vid utloppet i Medelhavet täcker 330 km² — varav cirka 20 procent är naturområden och övrigt är uppodlade fält och bebyggelse. Framträdande är risfälten på cirka 21 000 ha som utgör en viktig bas i kända risrätter som Paella.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Fågellivet i deltat är rikt och ett eldorado för fågelskådare.

Ebrofloden orsakar fortfarande stora problem med översvämningar.

Det förekommer heta politiska diskussioner kring ett projekt om att avleda vatten från floden till bevattningar i Murcia och Valencia-regionerna.

Under det spanska inbördeskriget var slaget vid Ebro en viktig strategisk genombrytning för general Francos fascistiska styrkor, då det splittrade de Republikanska styrkorna i Katalonien och Valencia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]