Michael Edwards

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Eddie "The Eagle" Edwards)
Hoppa till: navigering, sök
Michael Edwards
Född5 december 1963 (54 år)
Storbritannien Cheltenham, Gloucestershire, England

Michael Thomas Edwards, mer känd som "Eddie the Eagle", född 5 december 1963 i Cheltenham i Gloucestershire, är en brittisk backhoppare. Han var den förste att representera Storbritannien i olympisk backhoppning, vilket skedde vid de olympiska vinterspelen 1988 i Calgary. Edwards innehade det brittiska rekordet med 73,5 meter (men inte längre), vilket han satte vid detta OS.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Edwards blev känd för allmänheten som ett resultat av sin speciella stil och dåliga resultat. Internationella olympiska kommittén och övriga backhoppare var dock inte roade. Dessa tyckte att han skämde ut sporten, vilket ledde till en regeländring, som kom att kallas "Eddie the Eagle-regeln". Regeln innebär att olympiska deltagare måste ha deltagit i internationella tävlingar och i dessa placera sig bland de 30 bästa procenten eller vara bland de 50 bäst rankade i världen. Det omöjliggjorde i praktiken att andra kunde ställa upp i olympiska spelen med så svaga meriter som Edwards hade. Edwards misslyckades också att kvalificera sig till båda nästföljande OS i Albertville respektive Lillehammer.

Biografisk film[redigera | redigera wikitext]

År 2016 hade långfilmen Eddie the Eagle biopremiär. Filmen handlar om Michael Edwards liv och i filmen gestaltas han av Taron Egerton. Edwards tränare spelas av Hugh Jackman.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Eddie the Eagle (2016)”. IMDb. http://www.imdb.com/title/tt1083452/. Läst 19 november 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]