Eduard Limonov

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eduard Limonov.

Eduard Limonov (ryska: Эдуард Лимонов, verkliga namnet: Eduard Veniaminovitj Savenko, ryska: Эдуа́рд Вениами́нович Саве́нко) född 22 februari 1943, är en rysk poet, författare och politiker, ledare för nationalbolsjevistiska partiet.

Eduard Limonov föddes i staden Dzerzjinsk men växte upp i den ukrainska staden Charkiv, och flyttade sedan i Moskva. År 1973 tvingades han emigrera till USA, där han arbetade som korrekturläsare i emigranttidningen Novoje russkoje slovo. Hans första roman "Det är jag, Editjka" publicerades 1979. Från 1980 bodde han i Frankrike, där han fick medborgarskap. I början av 1990-talet fick han ryskt medborgarskap och flyttade till Ryssland.

Limonov är grundaren av och ledaren för det Nationalbolsjevikiska partiet sedan 1992, vilket enligt flera statsvetare bör betecknas som en fascistisk organisation.[1] Han besökte den bosnienserbiske ledaren Radovan Karadžić under kriget i Bosnien-Hercegovina och sköt själv mot Sarajevo, vilket finns dokumenterat på video.

År 2010 bildade Limonov med andra f.d. nationalbolsjeviker ett nytt parti - Det andra Ryssland.

Limonov är initiativtagaren till kampanjen av manifestationer för samlingsfrihet i Ryssland. Kampanjen heter Strategi-31 och pågår i flera ryska städer sedan 2009 på 31 dagar av varje månad som har den.

Limonov har stött oppositionens kampanj Putin måste avgå, trots att han har inte undertecknat dess upprop.

Eduard Limonov har förklarat sig kandidat till presidentvalet i Ryssland år 2012.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stephen Shenfield. Russian Fascism (Rand, 2000) ISBN 0765606356

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]