Eduard Spelterini

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eduard Spelterini, 1912.

Eduard Spelterini, född 2 juni 1852 i Schweiz, död 16 juni 1931 i Oberösterreich, var en schweizisk pionjär inom ballongflygning och flygfotografering.

Barndom och uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Spelterini föddes i Bazenheid, Schweiz som Eduard Schweizer. Hans far Sigmund Schweizer var krogvärd. Enligt en version flyttade sonen Eduard i 18-årsåldern till Milano och senare till Paris för att utbilda sig till sångare. Enligt en annan version flyttade han till Hamburg för att bli köpman. På 1870-talet antog han namnet "Spelterini", varför är okänt.

Efter en sjukdomsperiod i tuberkulos reste han till Sydfrankrike för att vila upp sig. Där genomförde han för första gången en ballongfärd, som passagerare.

Ballongflygningar[redigera | redigera wikitext]

År 1887 beställde han i Paris sin första egna ballong som han kallade “Urania”. Med den resta han omkring i Europa och genomförde diverse uppträdanden och körde prominenta personer. 1887 var han i Wiener Prater, 1888 i Londons Hyde Park och genomförde en Ryssland-turné. 1889 startade Spelterini i Bukarest, Saloniki, Athen, Kairo och Neapel. 1891 var han första gången i Zürich. Alla dessa resor förde med sig att han talade flytande tyska, franska, engelska och italienska.

Mot slutet av år 1893 började Spelterini fotografera från ballongen, bland annat uppmärksammades han i internationell press för sin andra överflygning av Vesuvius tillsammans med vetenskapsmän. Åren 1898 till 1904 genomförde Spelterini runt tio spektakulära överflygningar av Alpera i olika riktningar. 1904 reste han till Egypten för att fotografera pyramiderna och andra historiska byggnadsverk. Totalt genomförde han under sina 43 år som pilot 570 ballonguppstigningar med totalt 1237 passagerare.

Fotografier[redigera | redigera wikitext]

Sina flygbilder fångade han på glasplåtar som han lät kolorera och visade upp dessa som diabilder på olika föredragsresor runtom i Europa, där hans goda språkkunskaper var honom till stor hjälp. Det blev cirka 600 föreläsningar och otaliga artiklar i pressen. Hans unika fotografier ur fågelperspektivet gav dåtidens människor för första gången möjligheten att se jorden från ovan.

En stor del av Spelterinis original-glasplåtar och hans ballongkorg förvaras idag i Verkehrshaus der Schweiz i Luzern.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Eduard Spelterini

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]