Edvard Westman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strandlandskap av Edvard Westman. Olja på duk, 118x178 cm. Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolags samling

Gustav Edvard Westman, född 16 maj 1865 i Gävle, död 23 september 1917 i Kapellskär, var en svensk konstnär, känd för sitt friluftsmåleri och knuten till Skagenmålarna och ÖnningebykoloninÅland.

Edvard Westman var son till grosshandlaren Johan Ludwig Westman och Emma Elisabeth Westman, född Holmström. Han studerade konst vid Konstakademien i Stockholm 1882–83 och var elev till Oscar Törnå. Senare studerade han i Düsseldorf och Paris.

Han hade vissa framgångar i Parissalongerna, men hans franskinfluerade friluftsmåleri i stor skala gick inte hem i dåtidens Sverige, där den börjat bli omodern i och med nationalromantikens genombrott. I Finland hade han större framgång och han bodde några år i Åbo, där han var lärare vid Finska konstföreningens ritskola 1893–94 och 1896. Westman var också med i den konstnärskoloni som samlats kring Victor Westerholm i Önningeby på Åland. Han var mycket produktiv där och många av hans målningar har motiv från Åland. En av dem såldes till den ryske tsaren Alexander III. Troligen lockades Edvard Westman till Önningeby av Hanna Rönnberg, som han var förlovad med under några år, men som han aldrig gifte sig med. De två reste 1888 till Skagen och blev upptagna i konstnärskolonin där, men fram till sekelskiftet fortsatte Westman periodvis att besöka Åland.

Under senare år försökte han sig på grafik, som han studerade för Axel Talberg 1904. Senare bosatte han sig i Kapellskär, där han avled 1917.

Edvard Westman är representerad i bland andra Önningebymuseet, Länsmuseet Gävleborg, Åbo konstmuseum och Skagens Museum.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Kjell Ekström och Håkan Skogsjö (2003). Konst på Åland: en guide. Mariehamn: Skogsjömedia. ISBN 951-98576-7-2 
  • Svenskt konstnärslexikon Femte bandet Sallinen - Övrabymästaren. Malmö (1967): Allhems förlag. Sid. 645-646.