Edwin Sandys (kolonist)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sir Edwin Sandys, född den 9 december 1561, död i oktober 1629, var en engelsk politiker och kolonisatör, son till ärkebiskop Edwin Sandys, bror till George Sandys.

Sanyds tillhörde i underhuset under Jakob I:s regering den moderata oppositionen och framträdde dessutom som ivrig förfäktare av kolonisationssträvandena. Sandys var en bland de ledande männen såväl i Brittisk-ostindiska kompaniet som i Virginiakompaniet och från 1619 det sistnämndas skattmästare.

Samma år införde han i Virginia en demokratisk förvaltningsorganisation med stort inflytande för folkrepresentationen (house of burgesses). Därigenom ådrog han sig misstankar för att i Virginia vilja upprätta en puritansk republik, och av denna orsak satt han en kort tid 1621 fängslad i Towern, falskeligen anklagad för försnillning av anförtrodda medel. För Virginias ekonomiska utveckling var Sandys verksamhet av stor betydelse.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Sandys, 2. Sir Edward, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]