Efedrin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strukturformel
Molekylmodell
Efedrin 30mg

Efedrin, C10H15NO, är en alkaloid med stimulerande verkan som använts inom medicinen i hundratals år. Det har två effekter. Dels ökar efedrin frisättningen av noradrenalin från nervändarna, dels verkar det direkt stimulerande på såväl alfa- som betareceptorer i nervsystemet. Efedrinets verkan avtar med upprepad tillförsel då det uppstår en toleransökning.

Efedrin kan vara en av mänsklighetens äldsta droger, då den tros varit huvudingrediens i den ariska drycken soma, tillsammans med cannabis och vallmo (opiat) och har således brukats i mer än 4000 år.[1] Andra substanser innehållande efedrin har också nyttjats i Kina sedan Handynastin.[2]

Efedrin kan ha en psykostimulerande effekt på liknande sätt som amfetamin, och enskilda patienter som använt sig av efedrin mot astma har upplevt det som en besvärande biverkan. Patienterna kan inte sova, får nervryckningar, har tendenser att tala för mycket och är skakiga i händerna. Missbruk av efedrin förekommer men är sällsynt. Det förekommer att bl.a. kroppsbyggare använder efedrinpreparat för minskning av fettvävnad och som prestationshöjare. Läkemedelsverket varnar för skador på hjärt- och kärlsystemet vid missbruk av efedrinpreparat. Efedrin ingår i hostmediciner, då det vidgar bronkerna, och i näsdroppar.

Amfetaminpreparat har likartade perifera nervösa verkningar som efedrin. Dessutom har de förmågan att kraftigt stimulera centrala nervsystemet. Amfetamin metaboliseras till fenylättiksyra i likhet med efedrin. Efedrin används ofta vid framställning av metamfetamin i en reduktionsprocess.

Efedrin har använts av muskelbyggare i samband med "deffning", bl.a. i form av ett kombinationspreparat vid namn ECA stack. I Sverige såväl som utomlands[3] klassas efedrin som ett dopningspreparat vid tävling, som vid dopningstest ger upp till två års avstängning vid ett positivt testresultat.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ask Michael Wood, The Story of India
  2. ^ Woodburne O. Levy; Kavita Kalidas (26 February 2010). Principles of Addictions and the Law: Applications in Forensic, Mental Health, and Medical Practice. Academic Press. Sid. 307-308. ISBN 978-0-12-496736-6  via engelska Wikipedia [1]
  3. ^ WADA's lista S6. STIMULANTS b: Specified Stimulants (examples)