Egon Erwin Kisch

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Egon Erwin Kisch i Melbourne 1934.

Egon Erwin Kisch, född 29 april 1885 i Prag, Österrike-Ungern, död 31 mars 1948 i Prag, Tjeckoslovakien, var en österrikisk-tjeckoslovakisk tyskspråkig författare och journalist. Han skrev reseskildringar, reportageböcker och politiska skrifter.

Kisch var uppvuxen i en tysk-judisk familj i Prag. Hans roman Der Mädchenhirt utkom 1914. Han deltog i första världskriget i Österrike-Ungerns kejserliga och kungliga armé. Efter kriget gick han med i Österrikes kommunistiska parti och gjorde reportageresor till Sovjetunionen, USA och Republiken Kina. Allt av honom brändes av nationalsocialister under bokbålen runt om i Nazityskland 1933.

Han deltog i spanska inbördeskriget i internationella brigaderna. Kisch flydde 1939 till USA. Han bodde sedan i exil i Mexiko 19401946. Därefter återvände han till Prag.

Kisch skrev på tyska men talade dessutom utmärkt tjeckiska. Han företrädde gärna minoritetsspråk och använde tjeckiska med Österrike-Ungerns myndigheter och tyska med Tjeckoslovakiens myndigheter efter andra världskriget.

Egon Erwin Kisch är huvudgestalten i Nicholas Haslucks fiktiva roman Our Man K (1999).

Svenska översättningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]