Egon Spengler

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Egon Spengler
Ghostbusters-rollfigur
Skapad avDan Aykroyd, Harold Ramis
Första framträdandeGhostbusters – Spökligan
Senaste framträdandeGhostbusters: The Video Game
SkådespelareHarold Ramis
RöstskådespelareThe Real Ghostbusters:
Maurice LaMarche
Extreme Ghostbusters:
Maurice LaMarche
Svensk dubbningThe Real Ghostbusters:
Per Sandborgh
Anknytning
YrkeVetenskapsman, spökjägare
Information
ArtMänniska
KönMan
NationalitetAmerikan
FamiljMrs. Spengler (mor)
Farbror Cyrus

Egon Spengler är en fiktiv vetenskapsman som förekommer i filmerna Ghostbusters – Spökligan och Ghostbusters 2, och i den animerade TV-serien The Real Ghostbusters och senare Extreme Ghostbusters. Han är medlem i Ghostbusters, och en av tre doktorer i parapsykologi i teamet. Egon spelas av Harold Ramis i filmerna och Maurice LaMarche gjorde den engelska rösten i de tecknade TV-serierna, i svenska dubbningen gjordes Egons röst av Per Sandborgh i The Real Ghostbusters. Namnet Egon Spengler är hämtat från filosofen Oswald Spengler, och en klasskamrat till Harold Ramis på Senn High School vid namn Egon Donsbach, som var en ungersk flykting. [1]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Egon Spengler är en lång, gänglig, lakonisk, glasögonprydd och fumlig medlem i teamet. Han är ansvarig för de teoretiska kunskaperna bakom gruppens paranormala/geologiska undersökningar. Han är besatt av vetenskap, och är den som skapat Ghostbusters utrustning, tillsammans med Dr. Ray Stantz, vilket gör honom till "hjärnan" i Ghostbusters. Egons roll är en motsvarighet till Velma Dinkley i de tecknade TV-serierna om Scooby-Doo, om de andra medlemmarna i laget inte förstår vad som pågår, så skulle de be honom att förklara även om de ofta inte skulle förstå det svar han gav. Även om han är en strålande begåvning, så är han inte speciellt social (vilket visar sig i hans kontakter med Ghostbusters sekreterare, Janine Melnitz), och i allmänhet behövs Peter för att sköta snacket när laget är ute på uppdrag.

Ghostbusters 1 och 2[redigera | redigera wikitext]

Egon är den allvarligaste och mest raka medlemmen i laget. Hans intressen är att samla sporer, mögel och svampar, och han hävdar att han som barn bara hade en enda leksak, "en del av en slinky", vilken han rätade ut. I den första filmen märks det att Egon uppenbarligen är beroende av socker, eftersom han visar mycket stort intresse för sötsaker och godis (till exempel Twinkies och Crunchie). Han försökte också själv använda trepanation på sig själv med stoppades av Peter Venkman.

The Real Ghostbusters[redigera | redigera wikitext]

Egons hår har ändrats från brunt i filmerna (Harold Ramis naturliga hårfärg) till en blond pompadour i de animerade versionerna (Egon hade håret i en hästsvans i Extreme Ghostbusters). Detta gjordes enligt uppgift på grund av juridiska frågor som rörde rollfigurens likhet med skådespelaren. I den tecknade serien var Egon hemsökt av Boogeyman som barn, och detta var ett allvarligt trauma. Detta ledde honom till paranormala forskningar, där han så småningom skulle ges en chans att använda sin kunskap och anordningar för att hämnas. Trots sin inriktning mot vetenskap, finns det i Egons släkt en historia av trolldom (tre förfäder, Zedekiah, Eli och Ezekiel var magiker), vilket han dock inte skäms för, han anser att det hela är enormt irrelevant.

Janine Melnitz, Ghostbusters sekreterare i första och de båda tecknade serierna, är förälskad i honom (i Ghostbusters 2 finns ingen romantik dem emellan, på grund av att Ramis ogillade den här sidointrigen). Egon tycks ibland vara omedveten om Janines romantiska intresse för honom, men ibland visar han liknande känslor för henne, som när han gav henne en geranium som gåva när hon uttryckt intresse för växter (det hela slutade med katastrof när det visade sig att blomman var besatt av ett spöke och nästan förstörde hennes lägenhet, och även om Egon lyckades oskadliggöra spöke krävde Janine ilsket att Egon skulle betala för skadorna i hennes hem). Hans romantiska känslor visade sig också när han skyndade sig att rädda Janine i avsnittet Janine, You've changed, han omfamnar också Janine i avsnittet Ghost Busted efter att hon blev kidnappad och hölls för en lösesumma av en gangster, och blev svartsjuk när Janine var ihop med en slemmig affärsman vid namn Paul Smart.

I avsnittet Cry Uncle är Egons välmenande skeptiske farbror Cyrus på besök. Eftersom han inte tror att Egons arbete med Ghostbusters är riktigt vetenskapligt arbete, och därför är ett slöseri med Egons genialitet, försöker han få Egon tillbaka till Ohio (där Egon växte upp) att arbeta med sin farbrors laboratorium. Men lyckligtvis, efter att Cyrus av misstag släpper ut Stay Puft Marshmallow Man från förvaringsenheten, inser han att spöken är verkliga och accepterar Egons arbete. Under seriens gång får Egon sin själ utbytt med en demons, sin molekylstruktur destabiliserad till den grad att den förde honom till Neverworld (han behövde då de andras hjälp för att komma tillbaka), han drabbas också av en föryngrings-förbannelse som nästan dödar honom, och hans och Slimers intellekt byts ut.

I The Bogeyman is back avslöjas att han som barn blev skrämd av Boogeyman, ett övernaturligt monster som fick näring av barns rädsla och som gömde sig i deras garderober, och som var särskilt förtjust i Egons fruktan. Det var mötena med denna varelse som inspirerade Egon att undersöka det paranormala, och som vuxen kom han att strida mot Boogeyman två gånger och besegra honom.

Det antyds i ett avsnitt av den tecknade serien att han av misstag brände ner familjens garage.

Extreme Ghostbusters[redigera | redigera wikitext]

Egon är den enda ursprungliga spökjägaren som återvänder till Extreme Ghostbusters som en fast karaktär, i egenskap av mentor för de nya Ghostbusters (de andra dök upp i ett tvådelat avsnitt, "Back in the Saddle"). Han är de facto-ledare för den nya, yngre gruppen Ghostbusters.

Egon vill vara med och göra sin del på uppdragen, men han överskattar sin förmåga och det visar sig tydligt att åldern tar ut sin rätt när han inte längre orkar jobba på samma nivå som i sina yngre dagar. Janine är fortfarande olyckligt kär i honom, vilket gör honom lite nervös. Han firar sin 40-årsdag under denna serie, som skulle placera honom i slutet av 20-årsåldern när The Real Ghostbusters började.

TV-spel[redigera | redigera wikitext]

Harold Ramis, och de andra huvudpersonerna medverkar i Ghostbusters: The Video Game som släpptes 2009.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ghostbusters DVD-kommentar


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.