Egyptens nya huvudstad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bild med presidenten al-Sisi på den konferens om Egyptens utveckling i mars 2015 i Scharm asch-Schaich, vid vilken bostadsminister Mostafa Madbouly tillkännagav huvudstadsprojektet.

Egyptens nya huvudstad är ett egyptiskt projekt för att anlägga en ny storstad i öknen omkring 45 kilometer sydöst om Kairo.

Den nya staden har inget officiellt namn. Det går under namnet "Huvudstaden". Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har framträtt som dess främste initiativtagare. Staden ligger ungefär mitt emellan Kairo och Suez och har en planyta i dagens läge på 700 kvadratkilometer. Det synes som om staden i en första omgång planeras för fem miljoner invånare.

Projektet offentliggjorde på en internationell konferens om Egyptens utveckling i mars 2015 i Sharm el-Sheikh av bostadsminister Mostafa Madbouly.[1][2] Officiellt påbörjades projektet i april 2016, och det angavs då att den första etappen skulle vara klar på sju år.

Det angivna syftet med anläggandet av en helt ny huvudstad är trängseln i Kairo, som är en av världens största och mest tätbefolkade städer, och med en befolkning som förväntas fördubblas om några få decennier.

Staden avses bli Egyptens nya administrativa och finanshuvudstad, med de viktigaste ministerierna och utländska ambassader. Staden planeras med en centrumpark med en yta som är dubbelt så stor som New Yorks Central Park. En elektrifierad järnväg ska förbinda staden med Kairo, och en ny internationell flygplats byggs i närheten, på den plats där den militära flygplatsen Jandali Airport ligger idag.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”New capital to cut Cairo overcrowding - The National”. http://www.thenational.ae/business/economy/new-capital-to-cut-cairo-overcrowding. 
  2. ^ BBC: Egypt unveils plans to build new capital east of Cairo, 13 mars 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]