Dyngmask

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Eisenia fetida)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dyngmask
Redwiggler1.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRingmaskar
Annelida
KlassGördelmaskar
Clitellata
Ordningincertae sedis
FamiljDaggmaskar
Lumbricidae
SläkteEisenia
ArtDyngmask
Eisenia fetida
Vetenskapligt namn
§ Eisenia fetida
Auktor(Savigny, 1826)
Hitta fler artiklar om djur med

Dyngmask (Eisenia fetida)[1] är en ringmaskart som först beskrevs av Savigny 1826. Dyngmask ingår i släktet Eisenia och familjen daggmaskar.[1] Arten är reproducerande i Sverige.[1]


Utseende och anatomi[redigera | redigera wikitext]

Eisenia fetida (Dyngmask) särskiljs genom sin gula svans och de tydliga ränderna vid varje kroppssegment. E. fetida blir vanligen 4-10 cm lång. Kroppen är segmenterad. Segmenten består av muskler, en cirkelmuskel och en longitudmuskel samt spröt (setae)[2]. Citellum är maskens fortplantningsorgan och är en tub-lik utbuktning vid segment 24-32.[3] Daggmaskar är hermafroditer och har därför både äggstockar och spermier. Befruktade maskar har svullna Citellum.

Biologi och beteende[redigera | redigera wikitext]

E. fetida är en epigeisk art och tillbringar därmed sitt liv ovan jord. Till skillnad ifrån stor daggmask (Lumbricus terrestris) som lever i marken så lever E. fetida sitt liv i förmultnande organiskt material ovan jord. De förflyttar sig mest horisontellt i sitt habitat men kan även byta miljö vertikalt. Deras naturliga habitat består av förmultnande löv och annat fuktigt organiskt material och kan vanligtvis hittas i lövhögar. De föredrar en något sur miljö. E.fetida har en föda som består av bakterier och svampar som bryter ner det organiska materialet.


Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]