Eiswasser an der Guadelupe Str.

Från Wikipedia
Eiswasser an der Guadelupe Str.
Diktsamling
FörfattareRolf Dieter Brinkmann
OriginaltitelEiswasser an der Guadelupe Str.
OriginalspråkTyska
LandVästtyskland
Genrepoesi
Förlag för förstautgåvanRowohlt
Utgivningsår1985

Eiswasser an der Guadelupe Str. (Isvatten på Guadelupe Str.) är en postumt utgiven diktsamling av den tyske poeten Rolf Dieter Brinkmann (1940-1975).

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Våren 1974 befann sig Rolf Dieter Brinkmann i Austin, Texas som gästföreläsare i tysk litteratur vid University of Texas at Austin. Under tiden skrev han en text som gavs ut i april 1985 på 10-årsdagen av hans bortgång. Boken fick en utformning som sägs efterlikna författarens original. Den utkom i en begränsad upplaga på 1500 numrerade exemplar, varav 20 var numrerade med romerska siffror och inte tillgängliga i handeln.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Det är en svart, inbunden och tunn bok med gröna försättsblad och runt 60 opaginerade sidor. För övrigt är den mer som ett manus färdigt att trycka än som en intim, efterlämnad anteckningsbok. Den inleds med ett citat av den tyske romantikern Ludwig Tieck [1] vars namn förekommer även på andra håll i Brinkmanns produktion. All text är uppställd som strofindelade längre och kortare dikter med titlar som Marihuana och Don't Think Twice, It's All Right. Här och var är de försedda med numrerade avdelningar och rubriker som "tillägg" vilket antyder ett pågående arbete. Lite intressant är det att den originella diktuppställningen med parallella, till synes vilt växande och interagerande rader, vilket kännetecknar Brinkmanns texter bara ett halvår senare, inte finns här. Det är dessutom förvånansvärt lite material som är hämtat härifrån till hans omfattande diktsamling Westwärts 1 & 2 som utkom våren efter. "Wo sind sie", tillägnad Maleen, är den enda. [2] Överlag är det sinnliga varseblivandet av nuet tydligt. Boken rullar igång med raderna "warme Dunkelheit mit / Neonlichtern, Baumschatten / hinter den Häusern, ver / schiedene Stimmen..." [3] Brinkmanns lustfyllt språkliga improviserande öppnar för reflektioner som leder till en återkommande civilisationskritik (t.ex. "*Die Städte / sind Auto / Garagen*"[4]), något som upptog Brinkmann hela första hälften av 1970-talet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Rolf Dieter Brinkmann: Eiswasser an der Guadelupe Str. (Rowohlt, 1985) ISBN 3-498-00492-1

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "überhaupt sollten Pflanzen und Blumen mehr ihre Titel und Namen von den menschlichen Gemüthsbewegungen und Empfindungen hernehmen... eine andere Pflanze Minnetrost, Sehnsuchtskeim, Thränenquell, Venuslächeln, wie wir schon das Venushaar besitzen"
    Ur Der Jahrmarkt (1832)
  2. ^ Finns med i det svenska urvalet Doktor Karneval (1988) under titeln "Var är dom".
  3. ^ "varma mörker med
    neonljus, trädskuggor
    bakom husen, o
    lika röster..."
  4. ^ "*Städerna / är bil / garage*"

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]