Ekologisk kompensation

Från Wikipedia

Ekologisk kompensation är gottgörelse av skada på naturmiljö som utgör allmänna intressen, såsom art|er, naturtyper, ekosystemfunktioner och upplevelsevärden. Gottgörelsen kan ske genom att den som orsakat skada tillför nya värden eller säkerställer befintliga värden som annars skulle riskera att gå förlorade.[1]

Kompensation utgör det sista steget i den så kallade skadelindringshierarkin. I första hand eftersträvar man att skador skall undvikas, minimeras eller avhjälpas på plats[1].

Ekologisk kompensation ("biodiversity offsetting") används i stora delar av världen. T.ex. involverar det våtmarker i USA och Natura 2000-områden inom EU. En statlig utredning föreslår att ekologisk kompensation skall användas betydligt mer i Sverige i framtiden[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] SOU (2017). Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, samtidigt som behovet av markexploatering tillgodoses. SOU 2017:34, Statens Offentliga Utredningar, Stockholm..