Elafitöarna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Elafitöarna
(Elafitski otoci)
Ögrupp
Harbour Lopud.JPG
Land Kroatien Kroatien
Region Dubrovnik-Neretvas län
Läge Adriatiska havet
Area 30 km²
Folkmängd 850 (2001)
Croatia - Elafit Islands.PNG

Elafitöarna, Elafitiska öarna[1] eller Elafiterna (kroatiska: Elafitski otoci eller Elafiti) är en ögrupp i södra Kroatien. Den består av 13 öar och holmar som sträcker sig från Dubrovnik åt nordväst längs den adriatiska kusten.[2] Ögruppens sammanlagda landyta uppgår till 30 km2. Endast de tre största öarna Šipan, Koločep och Lopud är permanent bebodda. Befolkningen på dessa uppgår tillsammans till omkring 850 invånare. Närheten till Dubrovnik samt ögruppens vackra stränder och vikar har gjort Elafitöarna till ett omtyckt turistmål.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Ögruppens kroatiska namn, Elafiti, kommer från det gammalgrekiska ordet för hjort (doriska: ἔλαφος, elaphos). Under detta namn omnämns ögruppen för första gången i Naturalis Historia, en encyklopedi skriven på 100-talet av Plinius d.ä.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under republiken Dubrovnik lät flera adelsfamiljer uppföra sina sommarresidens på Elafitöarna.

Huvudöar[redigera | redigera wikitext]

Endast de tre största öarna är permanent bebodda. Dessa tre öar är förbundna med fastlandet och Dubrovnik via dagliga färjelinjer.

  • Šipan som är den längsta och till ytan största ön i ögruppen (15,8 km2) har en befolkning på 436 invånare. På ön finns två bosättningar, Šipanska Luka och Suđurađ, som båda betjänas av Jadrolinijas färjelinjer.
  • Koločep är den ö som ligger närmast Dubrovnik. Från hamnen i Gruž vid Dubrovnik är det 5 km till Koločep. Av lokalborna kallas ön Kalamoto. Ön har en befolkning på 294 invånare och på den tiden då ön styrdes av Republiken Ragusa (även kallad Republiken Dubrovnik) var den känd för sin skeppstillverkning. På ön finns sju förromanska kyrkor som uppfördes under de kroatiska kungarnas regeringstid på 9001100-talet.
  • Lopud är till ytan den näststörsta ön i ögruppen. Den ligger mellan Šipan och Koločep och är mest känd för sina fina sandstränder. Lopud erbjuder turistfaciliteter och här finns även hotell.

Övriga öar och holmar[redigera | redigera wikitext]

Ibland räknas även ön Lokrum till Elafitöarna.

Flora[redigera | redigera wikitext]

Elafitöarna har skogar med terpentintall och cypresser som täcker de områden som inte odlats upp.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]