Elcykel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En mountain bike elcykel

En elcykel drivs med en elmotor och finns i flera varianter. En elassisterad cykel är utrustad med "PAS" (Pedal Assistance System) och som endast ger fart då pedalerna rör sig. De får också ha max 250W tillförd effekt och elmotorn får inte ge någon ytterligare kraft när hastigheten 25km/h uppnåtts. Permobiler och Segway är exempel på fordon som går under elcykelreglementet. Om elcyklar inte har PAS måste de ha en topphastighet på 20km/h annars klassas de som mopeder och då krävs trafikförsäkring och att föraren bär hjälm.[1]

Elcykelns konstruktion[redigera | redigera wikitext]

De flesta har kinesiska elsystem vilket också speglas i priset.[2] Dyrare elcyklar har ofta elsystem från Bosch, Yamaha eller Shimano. Posten är kanske Sveriges största elcykelanvändare. De har batterier från Panasonic som monteras i Vansbro, övriga delar kommer dock uteslutande från Asien.[3] Försäljningen av elcyklar ökar i Sverige enligt cykelfrämjandet men är ej så stor som i Holland, Danmark och Tyskland.

Många typer av cyklar finns på marknaden som elcykel, bland annat trehjuling. Fram- eller bakhjul liksom vevpartiets klinga kan förses med elmotor. Det vanliga är att elmotorn har ett stort arbetsområde och arbetar på en växel. Cyklisten växlar cykeln traditionellt för sin manuella trampkraft.

Det vanligaste är att en borstlös motor används. Blyackumulatorn har i regel nu också ersatts av litiumbatteri som är lättare. Drivspänningen brukar vara 24-36 volt. Mikroelektronik med valbara program hjälper på vissa modeller till att dosera kraften till motorn. Då kan kraften i batteriet räcka länge, upp till cirka 17 mil. Energiåtgången kan i allmänhet följas på en indikator på styret.

Elcykeln laddas med en särskild laddare från ett vanligt eluttag. Laddningstiden brukar vara mellan några timmar till cirka 8 timmar. Ett litiumbatteri fungerar ungefär 1 000 laddningscykler. Batteriet sitter på de flesta modeller som en löstagbar kassett för smidig laddning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner ”Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner”. http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20010559.htm Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner. Läst 2 maj 2014. 
  2. ^ ”Geoby, one of Chinas biggest suppliers of generic E-bikes”. https://www.electricbike.com/geoby-one-of-chinas-biggest-suppliers-of-generic-e-bikes-for-export/. Läst 26 april 2015. 
  3. ^ ”Monark Elcykel - Monark ECO”. www.sportfritid.se. http://www.sportfritid.se/elcykel-p-168-c-210.aspx. Läst 26 april 2015. [död länk]