Eldsopp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eldsopp
Boletus luridus 2011 G1.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeSvampar
Fungi
StamBasidiesvampar
Basidiomycota
KlassAgaricomycetes
OrdningBoletales
FamiljBoletaceae
SläkteBoletus
ArtEldsopp
B. luridus
Vetenskapligt namn
§ Boletus luridus

Den mykologiska karaktären hos eldsopp:

Pores icon.png
hymenium:
rör

Convex cap icon.svg
hatt:
välvd

Adnate gills icon.png
skivtyp:
vidfästa

Edible toxicity icon.png
ätlighet:
ätlig

Mycomorphbox Caution.png

varning

Bare stipe icon.png
fot:
bar

Tan spore print icon.png
sporavtryck:

Mycorrhizal ecology icon.png
ekologi:
mykorrhiza

Eldsopp (Boletus luridus) är en svampart i ordningen soppar. Den är svagt giftig som rå och bör i så fall tillagas väl för att bli ätlig. Soppar med röda rör bör man undvika som nybörjare eftersom de kan vara svåra att skilja åt.

Hatten blir 10–15 centimeter bred och färgen är gulaktig eller gulbrunaktig med skiftningar i olivgrönaktigt. Hos unga exemplar är hatten halvklotlik, medan äldre exemplar har välvd hatt. Hattens yta ändrar sig efterhand, från att först vara sammetsluden blir den senare helt slät.

Undersidan av hatten är gulröd till orangeröd. Mynningarna på rören är små och runda. Om man berör rörlagret så uppträder en blånad. Sporerna har en blekt gulbrun färg.

Foten blir 6–15 centimeter hög och är kraftig. Diametern kan vara upp mot 5 centimeter och vidast är den vid basen. Foten är gulaktig till orangeröd och har ett purpurrött till svartrött ådernät, som kännetecknas av att det är grovt och något upphöjt, eller så kallat reliefartat.

Eldsoppen växer på kalkrika marker, ofta i ädellövskogar med t.ex. bok och ek. Den kan också hittas i parker. Fruktkroppen uppträder under sommar och höst.

Den förekommer i södra Sverige och en bit norrut, men den är inte en av de vanligare sopparna, förutom på Öland och Gotland.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]