Eleonora av Österrike (1498–1558)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Drottning Eleonora av Joose van Cleve, 1530.

Eleonora av Österrike, i Portugal Leonor, i Frankrike Eleonore, född den 15 november 1498, död den 25 februari 1558, var en österrikisk ärkehertiginna och spansk infanta, som blev portugisisk och senare fransk drottning, gift med först kung Manuel I av Portugal och sedan med kung Frans I av Frankrike.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Född i Leuven i Nederländerna som dotter till Filip I av Kastilien (”den sköne”) och Johanna I av Kastilien (”den vansinniga”) och syster till Karl V eller I, kejsare av Tysk-romerska riket och kung av Spanien, vars favoritsyskon hon var. Äktenskap föreslogs med Henrik VIII av England (1509), hertig Anton av Lothringen (1510) och Ludvig XII av Frankrike (1514). Hon hade 1517 ett förhållande med Fredrik av Pfalz, men då brodern ertappade henne vid läsningen av ett kärleksbrev från denne tvingade han paret att svära på att de inte var hemligt gifta inför en advokat och förvisade sedan Fredrik från hovet. Hon följde sin bror till Spanien samma år.

Drottning av Portugal[redigera | redigera wikitext]

Hon blev 1518 bortgift med Manuel av Portugal för att förhindra portugisiskt stöd till ett eventuellt uppror i Spanien. Då hon 1521 blev änka återvände hon till broderns hov i Spanien. 1523 förlovades hon med Karl av Bourbon i en allians mot Frankrike, men äktenskapet skulle aldrig bli av. 1526 förlovades hon med kung Frans I av Frankrike, som då var fången i Spanien. Som en symbol för freden mellan det tysk-romerska riket och Frankrike blev hon 4 juni 1530 bortgift med Frans av Frankrike. Hon anlände till Frankrike tillsammans med sina framtida svärsöner, som samtidigt frigavs som gisslan.

Drottning av Frankrike[redigera | redigera wikitext]

Eleonora kröntes till drottning av Frankrike den 31 maj 1531. Hon ignorerades av Frans, som sällan hade samlag med henne och som under hennes officiella intåg i Paris öppet visade sig i ett fönster för allmänheten med sin älskarinna Anne d'Heilly under två timmar. Som Frankrikes drottning agerade hon kontaktperson mellan Frankrike och det tysk-romerska riket. Hon medlade vid fredsförhandlingarna i mötet mellan brodern och maken i Aigues-Mortes 1538, och hade uppgiften att inleda fredsförhandlingar med brodern 1544. Hon var dock aldrig politiskt aktiv på eget initiativ.

Senare liv[redigera | redigera wikitext]

1547, som nybliven änka, fick hon titeln hertiginna av Touraine. Hon lämnade då Frankrike och bosatte sig i Bryssel, där hon bevittnade broderns abdikation 1555 och återvände till Spanien med honom och systern Maria 1556.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gerd Treffer: Die französischen Königinnen. Pustet, Regensburg 1996, ISBN 3-7917-1530-5
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Eleanor of Austria, 6 augusti 2009.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Succession[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Maria av Aragonien
Drottning av Portugal
(ej regent)
15181521
Efterträdare:
Katarina av Österrike
Företrädare:
Claude av Frankrike
Drottning av Frankrike
(ej regent)
15301547
Efterträdare:
Katarina av Medici