Elisabeth Åsbrink

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Elisabeth Åsbrink
Elisabeth Åsbrink vid Bokmässan i Göteborg 2012.
Elisabeth Åsbrink vid Bokmässan i Göteborg 2012.
Född29 april 1965 (52 år)
Göteborg
NationalitetSverige Sverige
DebutverkSmärtpunkten: Lars Norén, pjäsen Sju tre och morden i Malexander
Framstående verkOch i Wienerwald står träden kvar
Framstående priserAugustpriset för bästa fackbok (2011)

Elisabeth Katherine Åsbrink, född 29 april 1965 i Göteborg, är en svensk författare och journalist. Hon har skrivit tre fackböcker: Smärtpunkten, Och i Wienerwald står träden kvar och 1947. Samtliga har nominerats till Augustpriset i fackboksklassen. Med boken Och i Wienerwald står träden kvar vann Åsbrink Augustpriset för bästa fackbok 2011.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Elisabeth Åsbrink debuterade som författare med boken Smärtpunkten: Lars Norén, pjäsen Sju tre och morden i Malexander. Boken nominerades till Augustpriset i fackboksklassen 2009.

År 2010 mottog hon Jarl Alfredius stipendium för att hon "med stor nyfikenhet och känslighet gång på gång förmår skildra dagens samhällsfrågor". Den 13 juli 2010 var Åsbrink värd för programmet Sommar i P1.

Och i Wienerwald står träden kvar kom ut 2011 och har sedan översatts till flera språk och tilldelats flera priser.

2012 debuterade hon som dramatiker med pjäsen RÄLS, baserad på autentiska protokoll från ett möte sammankallat av Hermann Göring 1938, samt intervjuer med barnflyktingar från Nazityskland. Hon har sedan dess skrivit pjäsen Pojken och Det Sjungande Trädet om familjen Hjertén-Grünewald, samt Dr Alzheimer om minne och glömska.

Åsbrink arbetade under flera år som reporter och redaktör på SVT, bland annat som reportageredaktör på Uppdrag granskning.[1] Hon lämnade SVT hösten 2015.

I Dagens Nyheter den 31 augusti 2015 kritiserade hon Israel och menade att det är en demokrati som krackelerar. Hon skriver: "Israel kan inte både vara en demokrati och en religiös stat". Några dagar efter Kristallnatten 2015 kritiserade hon minneshögtiden i Umeå för att arrangörerna inte bjudit in judar att delta.

År 2016 kom hon ut med boken 1947 som behandlar året då enligt Åsbrink efterkrigstidens nya värld skapades. Boken nominerades till Augustpriset i fackboksklassen och kommer att ges ut i bland annat Storbritannien, USA, Tyskland, Italien och Frankrike. För boken 1947 har Elisabeth Åsbrink fått det Letterstedska Författarpriset 2017 som delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien. I maj 2017 valdes hon till ordförande i svenska PEN.[2]

Och i Wienerwald står träden kvar[redigera | redigera wikitext]

I augusti 2011 utkom hon med boken Och i Wienerwald står träden kvar, baserad på 500 brev skrivna till en pojke som kom till Sverige 1939 på flykt undan nazisterna, från hans föräldrar i Wien. Boken väckte stor uppmärksamhet på grund av de nya uppgifterna om att IKEA-grundaren Ingvar Kamprad var övervakad av Allmänna Säkerhetspolisen, som 1943 upprättade en akt över honom med rubriken "nazist", samt att Kamprad i en intervju med Åsbrink 2010 visade sig lojal med fascistledaren Per Engdahl.

Boken har vunnit flera priser och har översatts till bland annat tyska, holländska, polska, danska och norska.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Journalisten, 12 oktober 2011
  2. ^ Elisabeth Åsbrink blir ny ordförande i Svenska Pen, Dagens Nyheter, 16 maj 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]