Emanuel Moravec

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Emanuel Moravec

Emanuel Moravec, född 17 april 1893 i Prag, död 5 maj 1945 i Prag, var en tjeckoslovakisk militär, skriftställare och nazikollaboratör. I riksprotektoratet Böhmen-Mähren utsågs han till minister för skolväsen och folkupplysning.

Efter Münchenavtalet i september 1938 ansåg Moravec att den enda vägen till fred innebar att samarbeta med Tredje riket. I egenskap av propagandaminister uppmanade han mycket energiskt sina tjeckiska landsmän att visa lojalitet gentemot Nazityskland.

Den unge Moravec tog studentexamen 1912, två år senare inkallades han till Österrike-Ungerns armé. Han slogs i Serbien och Ryssland och blev krigsfånge året därpå hos ryssarna och valde, som så många andra tjecker, att ansluta sig till dem som slogs för ententen för att verka för ett självständigt Tjeckoslovakien, fritt från dubbelmonarkin. Moravec blev kvar inom det militära efter kriget, började sedan skriva böcker och artiklar i slutet av 1920-talet. I sina alster uttryckte Moravec beundran för det fascistiska Italien. Inför slutfasen av Münchenkrisen var Moravec en av de ivrigaste anhängarna av att tjeckerna skulle slåss mot tyskarna. Moravec var mycket besviken på landets ledare som han ansåg vara svikare och landsförrädare. Efter upprättandet av protektoratet trodde Moravec att han skulle arresteras och funderade på att lämna landet. Men tyskarna lät honom ge ut en bok om sin syn på året 1938, och inbjöd honom att resa till Tyskland. Så skedde och efter hemkomsten var Emanuel Moravec helt begeistrad över vad han sett och nu helt och hållet hängiven Hitler och nationalsocialismen.

Den nyblivne nationalsocialisten började nu göra protyska radioinslag och krävde mer och utökat samarbete. Moravec blev för många symbolen för kollaborationen, exiltjeckerna funderade på att mörda honom men valde till slut som mål Reinhard Heydrich. Moravec träffade Heydrich och mötet avlöpte väl, Moravec svor trohet till Tyska riket och Adolf Hitler. Ställföreträdande riksprotektorn lät sin nye vän bli minister i Böhmen-Mährens regering. Moravexc verkade för samarbete och överträffade tyskarna när det gällde krav och eftergifter. Moravec var gift tre gånger och hade tre barn. Äldste sonen Igor gick med i Waffen-SS, andre sonen i Wehrmacht och den yngste Paul i Hitlerjugend. Paul avled i ett allierat bombanfall. Femte maj 1945 utbröt upproret i Prag, Moravec färdades i en bil som omringades av motståndsmän. Hellre än att bli infångad valde mannen som hade öknamnet ”Tjeckiens Quisling” att skjuta sig.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Andersson, Henrik (2014). Hakkors mellan lejon och örn, Tjeckiskt samarbete med Tyskland under protektoratet. Uppsala 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]