Emil och griseknoen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Emil och griseknoen
Emil and pig, Astrid Lindgrens Värld 2014.jpg
Genrebarnfilm
komedifilm
romanbaserad film
RegissörOlle Hellbom
ProducentOlle Nordemar
ManusAstrid Lindgren
Baserad påÄn lever Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren
I större rollerJan Ohlsson
Lena Wisborg
Allan Edwall
Emy Storm
Maud Hansson
Georg Årlin
Carsta Löck
Hannelore Schroth
Jan Nygren
Pierre Lindstedt
Göthe Grefbo
Curt Masreliez
Sven Holmberg
Gisela Hahn
OriginalmusikGeorg Riedel
FotografKalle Bergholm
Premiär
1973
Speltid95 minuter
LandSverige
Tyskland
Språksvenska
Mer information
IMDb SFDb Elonet

Redigera Wikidata

Emil och griseknoen är en svensk långfilm från 1973 i regi av Olle Hellbom.[1][2] I huvudrollerna ses Jan Ohlsson, Lena Wisborg, Allan Edwall, Emy Storm, Björn Gustafson och Maud Hansson. Filmen är en uppföljare till Emil i Lönneberga (1971) och Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Emil blir utsläppt ur Snickerboa, för att få vara med på auktionen i Backhorva, men innan han kommer dit tjänar han pengar som grindpojk, och gör sedan flera egendomliga affärer. Sedan dricker han sockerdricka, så det står härliga till, och får slut på slagsmål med hjälp av sin nyligen inropade brandspruta. Han hjälper pappa Anton med, att få hem en galen ko som han har ropat in, samt ropar själv in en utmärkt värphöna vid namn Halta Lotta.

När Lina får tandvärk kommer Emil på kluriga sätt att få ut den onda tanden, när han ändå är i farten hjälper han Ida att få tyfus, genom att måla henne blå med bläck och skrämmer på så vis slag på Krösa-Maja. Sedan är det dags för Emil att börja i skolan, självklart så utmärker han sig även där.

Men det märkligaste sker, när Emil räddar livet på en liten nyfödd gris. Emil tar inte bara hand om Griseknoen; han lär den sitta fint, hoppa högt och många andra konster. Ingen i hela Lönneberga kunde väl drömma om att en liten smålandsgris kunde göra något sådant. När mamma Alma sedan brygger körsbärsvin till fru Petrell så får Emil och Griseknoen i sig de jästa bären och efter den berusande upplevelsen avlägger de båda nykterhetslöfte för all framtid.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades 6 oktober 1973 på biograf Grand i Vimmerby. Den spelades in i Rumskulla, Mariannelund och Näs i Småland av filmfotografen Kalle Bergholm. Som förlaga har man Astrid Lindgrens barnbok Än lever Emil i Lönneberga. Griseknoen tränades av Allan Svensson (Olofström).

Tidigare filmer: Emil i Lönneberga 1971 och Nya hyss av Emil i Lönneberga 1972.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]