Emmanuelle Béart

Från Wikipedia
Emmanuelle Béart
Emmanuelle Béart på Filmfestivalen i Cannes 2015.
Emmanuelle Béart på Filmfestivalen i Cannes 2015.
FöddEmmanuelle Marie Hélène Béart
14 augusti 1963 (60 år)
Gassin, Var, Frankrike
Andra namnEmmanuelle Est
Utbildad vidcollège international Marie-de-France
Aktiva år1972
MakeDaniel Auteuil (1993–1998)
Michaël Cohen (2008– )
IMDb SFDb
Emmanuelle Béart 1998.

Emmanuelle Marie Hélène Béart, född 14 augusti 1963 i Gassin i Var, är en fransk skådespelare. Hon vann en César för bästa birollsskådespelerska i filmen Jean de Florette del 2 - Manons källa och har blivit nominerad ytterligare sju gånger för bästa kvinnliga nykomling och bästa skådespelerska.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Béart föddes som Emmanuelle Béhart-Hasson i GassinFranska rivieran. Hon är dotter till Geneviève Galéa, en tidigare modell, och Guy Béart, en sångare och poet.[1] Hon har varit gift med Daniel Auteuil (hennes motspelare i flera av hennes tidiga filmer och far till Béarts första barn) och Michaël Cohen. Hon har även barn tillsammans med David Moreau.

Förutom skådespeleri är Béart känd för sitt samhällsengagemang. Hon är Unicef-ambassadör och har varit aktiv för att göra Frankrikes invandringslagar mer liberala.

I dokumentären Such a resounding silence (2023) beskriver hon bland annat, inspirerad av modet hos andra incestoffer, hur hon som barn utsattes för incest av en man i familjens närhet.[2]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Béarts första roll var i filmen Tomorrow's Children (1976). Hon fortsatte med ett par roller i fransk TV, men återvände till Kanada, där hon tillbringat delar av sin ungdom, för att studera. Efter det åkte hon till Frankrike och gick skådespelarutbildning. 1986 kom hennes stora genombrott med i filmen Jean de Florette del 2 - Manons källa mot Yves Montand. Hon har senare fått flera priser, inklusive för sin rolltolkning i En fransk kvinna (1995). Hennes största framgång i Hollywood kom året därpå med Mission: Impossible.

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Övriga framträdanden[redigera | redigera wikitext]

Béart var julen 2006 H&M:s underklädesmodell.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.