Emoji

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För skrivteckenbaserade humörsymboler, se smiley.
Emoji

Four emoji.png Fyra exempel på emojier – hjärta, tack eller bön, palm och "bajsgubbe".


Emoji (japanska: 絵文字; uttal: /emodʑi/) är piktogram som används i elektroniska meddelanden och webbsidor för att förmedla en känsloyttring eller komplettera skriven text med information i bild. De har sitt ursprung i smileys, de enkla, teckenbaserade och ansiktsliknande humörsymboler som spreds via datornätverk under det sena 1900-talet.

Emojier lanserades för japanska smartmobiler 1999, standardiserades 2005 och har spridits internationellt via bland annat sociala medier sedan tidigt 2010-tal. 2010 integrerades funktionen i Unicode, och numera finns över 1000 emojier för både ren humörinformation och en mängd piktogram för andra situationer (växter, djur, fordon, byggnader, flaggor med mera).

Definition[redigera | redigera wikitext]

En emoji är ett piktogram som består av en bild istället för flera tecken som bygger upp en enklare bild. Namnet skrivs på japanska med tre kanji-tecken som betyder "bild" ( e?) och "tecken" (文字 moji?).[2] Ordet har använts i japanskan sedan 1928 och i användes i engelska första gången år 1997.[3] Tidigare bilder som fanns i teckensnitt som dingbat var inte avsedda att visa känslor eller nyansera en text utan skulle användas just som symboler.[4]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Shigetaka Kurita skapade den första uppsättningen emojier när han arbetade i ett projekt på det japanska IT-företaget NTT DoCoMo som utvecklade och sålde en ny mobil webbplattform.[5] I plattformen skulle det finnas textbaserade tjänster för att skicka korta textmeddelanden och få information om sport, väder och nyheter. Han föreslog att de skulle skapa plats för symboler på 12x12 pixlar,[3] ungefär som väderleksrapportens symboler för sol och moln.

Företaget hade tidigare gjort ett system för personsökare och hade då haft ett hjärta bland möjliga tecken att skicka. När de lanserade en uppgraderad modell riktad till affärskunder togs hjärtat bort, vilket ledde till protester och ett märkbart bortfall av kunder, och därför valde han att även symboler som visade känsloyttringar skulle infogas.[6] Han inspirerades också av seriekonsten, inte minst manga, som ofta använder enkla symboler för att visa känslor, som svettpärlor för nervositet och glödlampor för idéer.[3]

I den första uppsättningen gjordes 176 tecken och de ritades av Shigetaka Kurita och hans team.[3] Han var varken tekniker eller designer, utan utbildad ekonom, och han tänkte sig att den uppsättning han gjorde skulle förädlas av kundernas utvecklingsavdelningar, eftersom han hade stora kunder som Fujitsu, Panasonic och Sharp.

Först år 2005 så börjar fler av operatörerna att koppla en inkommande emoji till sin egen version. Men det tar längre tid än så innan resten av världen får ta del av denna utveckling i vår digitala kommunikation.

Kunderna valde att behålla tecknen som de var när de var med i lanseringen 1999.[2][5] De ursprungliga 176 tecknen köptes av det amerikanska konstmuseet Museum of Modern Art i New York 2016. Shigetaka Kurita har aldrig gjort anspråk på äganderätt eller begärt någon ekonomisk ersättning utöver lönen för sin skapelse.[7]

Eftersom tecknen är enkla och sprungna ur japansk tradition har en del tecken fått andra betydelser utanför Japan än den tänkta. Till exempel är en emoji för "tack" ett par handflator tryckta mot varandra vilket även används för "bön" eller "high-five" och en symbol som visar avföring är en symbol för tur i japansk tradition men har tolkats som chokladglass eller att något stinker.[8][9]

Den särskilda koppling till Japan som emojis faktiskt har går även att identifiera om man tittar närmare på några av de emojis som finns. Exempelvis 🔰(shoshinsha-märket) som används till vardags i Japan i form av att nyblivna bilförare måste ha denna symbol på sin bil under sitt första år som bilförare[10], eller emojin 🎌som föreställer två korsade flaggor men som inte återfinns med några andra flaggor än just den japanska.

Utveckling och japansk standardisering[redigera | redigera wikitext]

Shigetaka Kurita valde att placera emojierna i en outnyttjad del av skifttangentens area i Japanska industristandarden för teckenkod. Företagets huvudkonkurrenter tog snabbt upp sättet att förmedla känslor med mer avancerade bilder, inklusive sådana som var rörliga. Eftersom de valde egna platser i koden, och en egen teckenuppsättning, så matchade inte koden och emojierna kunde inte läsas om de skickades mellan telefoner med system från en konkurrent.[3]

År 2005 var användandet av emojier väl etablerat i Japan och det skapades en standardiserad teckenuppsättning så att alla företag kunde placera en emoji för samma känsla på samma teckenkod.[2][3]

Iphone[redigera | redigera wikitext]

När Apple lanserade Iphone hade de med en emoji-uppsättning för telefoner riktade till den japanska marknaden från och med IOS 2.2. Dessa fanns i operativsystemet som lanserades även på andra marknader men var inte aktiverade. Flera användare lyckades kringgå avaktiveringen och en app skapades som kunde göra det vilket gjorde att emojierna började spridas även utanför Japan. Apple valde därför att aktivera tecknen i IOS 5.0, som lanserades 2011, och andra tillverkare och plattformar följde efter vilket gjorde att emojierna fick global spridning.[2]

Eftersom tecknen är enkla och sprungna ur japansk tradition har en del tecken fått andra betydelser utanför Japan än den tänkta. Till exempel är en emoji för "tack" ett par handflator tryckta mot varandra vilket även används för "bön" eller "high-five" och en symbol som visar avföring är en symbol för tur i japansk tradition men har tolkats som chokladglass eller att något stinker.[8][9]

Unicode[redigera | redigera wikitext]

År 2010 skapade den tekniska kommittén Unicode Consortium en standardiserad plats för emojier och det finns ungefär 2800 emojier som är kodifierade i Unicode (2017). Symbolerna ser lite olika ut beroende på vilken platform eller operativsystem de visas i, till exempel Facebook, Google eller Twitter. En gång om året håller den tekniska kommittén ett möte, då röstar de elva ledamöterna från tunga teknikbolag om vilka symboler som ska ingå och om några gamla ska strykas.[11] Förutom uppsättningen i Unicode finns inofficiella uppsättningar som också används. För att särskilja dessa från de standardiserade används benämningen "stickers", ungefär "klistermärken". [4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Språkrådet (6 maj 2015). ”En emoji, den där emojin, flera emojier, de där emojierna. Med i nya SAOL!”. https://twitter.com/sprakradgivning/status/596199998284537856. Läst 28 juni 2017. 
 2. ^ [a b c d] The surprising history of emojis | Webdesigner Depot”. Webdesigner Depot. 11 oktober 2016. https://www.webdesignerdepot.com/2016/10/the-surprising-history-of-emojis/. Läst 25 juni 2017. 
 3. ^ [a b c d e f] ”Skapelseögonblicket: Han konstruerar världens första emojier” (på sv-SE). Internetmuseum. http://www.internetmuseum.se/tidslinjen/shigetaka-kurita-skapar-varldens-forsta-emojier/. Läst 13 februari 2019. 
 4. ^ [a b] ”FAQ - Emoji & Pictographs”. www.unicode.org. http://www.unicode.org/faq/emoji_dingbats.html. Läst 25 juni 2017. 
 5. ^ [a b] Blagdon, Jeff (4 mars 2013). "How emoji conquered the world". The Verge. Vox Media. Läst 6 november 2013.
 6. ^ ”Emotikonerna tar form 🙂” (på sv-SE). Internetmuseum. http://www.internetmuseum.se/tidslinjen/emotikonerna-borjar-ta-form/. Läst 13 februari 2019. 
 7. ^ New York's MoMA Acquires Original Set of Emojis”. Bloomberg.com. 26 oktober 2016. https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-26/new-york-s-moma-acquires-original-set-of-emojis. Läst 25 juni 2017. 
 8. ^ [a b] The 'prayer hands' emoji changed in the latest iPhone update and people are freaking out” (på en). Business Insider. http://www.businessinsider.com/the-prayer-hands-emoji-is-changing-2015-3?r=US&IR=T&IR=T. Läst 25 juni 2017. 
 9. ^ [a b] Dazed (12 maj 2015). ”What does the stinky poop emoji really mean?” (på en). Dazed. http://www.dazeddigital.com/artsandculture/article/24687/1/what-does-the-stinky-poop-emoji-really-mean. Läst 25 juni 2017. 
 10. ^ ”🔰Japansk symbol för nybörjare”. emoji.se. https://emoji.se/japansk-symbol-for-nyborjare. Läst 14 september 2018. 
 11. ^ Arbeidsliv i Norden (23 mars 2017). ["http://www.arbeidslivinorden.org/nyheter/nyheter-2017/article.2017-03-21.1700338117 "Blir vi bättre nordister om vi talar emoji?"]. Arbeidsliv i Norden. Läst 24 mars 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]