En Passant

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”En Passant” leder hit. För andra betydelser, se En passant (olika betydelser).

En Passant är en schackklubb i Svedala som bildades 1976. Klubben har gått ifrån en liten oansenlig småklubb till en etablerad, meriterad klubb som spelade i elitserien säsongen 1997/98 och är en av de mest framgångsrika klubbarna utanför storstäderna. Klubben spelade så sent som under säsongen 2009/10 i superettan,[1] den näst högsta divisionen i schackets nationella seriesystem för klubblag, allsvenska serien.[2] Klubben spelar för närvarande i division 1.

Klubbens historik i Allsvenskan finns dokumenterad på enpassant.se[3]

Klubbens namn kommer från specialdraget en passant, bondeslag i förbigående. I förbigående är för övrigt namnet på klubbtidningen som numera har ersatts av hemsidan enpassant.se.

Källor

  1. ^ ”Superettan”. SchackStudion.se. http://www.schackstudion.se/elitserien/include.asp?sasong=&club=En+Passant&division=&form=yes&sortera=ID&mapp=resultat&fil=klubbar. Läst 15 mars 2010. [död länk]
  2. ^ ”DET ALLSVENSKA SERIESYSTEMET”. Sveriges Schackförbund. Arkiverad från originalet den 30 december 2013. https://web.archive.org/web/20131230235239/http://www.schack.se/press/fakta%20allsvenskan.pdf. Läst 15 mars 2010. 
  3. ^ ”En Passant Historia Allsvenskan”. En Passant. http://www.enpassant.se/history/history_series.html. 

Externa länkar