En dödsdömd har rymt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En dödsdömd har rymt
(Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut)
GenreDrama, äventyr, fängelsefilm
RegissörRobert Bresson
ProducentAlain Poiré
Jean Thuillier
ManusRobert Bresson
André Devigny
SkådespelareFrançois Leterrier
Charles Le Clainche
Maurice Beerblock
OriginalmusikWolfgang Amadeus Mozart
ProduktionsbolagNouvelles Éditions de Films
Société des Etablissements L. Gaumont
Premiär1956
Speltid99 minuter
LandFrankrike
SpråkFranska
IMDb SFDb

En dödsdömd har rymt (fransk originaltitel: Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut, "En dödsdömd har rymt eller Vinden blåser vart den vill") är en fransk dramafilm från 1956 i regi av Robert Bresson. Manuset, skrivet av Bresson, är baserat på en självbiografi av André Devigny, som rymde från nazisternas fängelse Montluc i Lyon 1943.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Franske motståndsrörelseaktivisten Fontaine (François Leterrier) blir satt i nazistfängelse, och ägnar all sin vakna tid till att planera sin flykt därifrån. Filmen, som är baserad på en sann historia, följer detaljerat Fontaines minutiösa förberedelser inför flykten.

Medverkande i urval[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

En dödsdömd har rymt är Robert Bressons största kommersiella framgång och bäst kritikermottagna film. Den är baserad på André Devignys, i filmen omdöpt till Fontaine, redogörelse av sin faktiska rymning från det naziststyrda fängelset Montluc i Lyon 1943, under andra världskriget. Bresson börjar filmen med att innan förtexterna annonsera ut[förtydliga] följande text skriven av honom själv: ”Detta är en sann historia. Jag berättar den precis som det hände, utan ändringar”, och avslutar med sitt namn i underskrift.

För att få den autenticitet Bresson önskade, spelades alla exteriörscener in på det riktiga fängelset. Devigny själv var närvarande och översåg arbetet, och själva cellen han satt i rekonstruerades in i minsta detalj i filmstudion Saint Maurice.[källa behövs]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]