En enda man (roman)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från En enda man (bok))
Hoppa till: navigering, sök
En enda man
FörfattareChristopher Isherwood
OriginaltitelA Single Man
OriginalspråkEngelska
ÖversättareHåkan Bravinger
LandStorbritannien Storbritannien
GenreRoman
FörlagSalamonski Press
Utgivningsår1964
Utgiven på
svenska
2005

En enda man (originaltitel: A Single Man) är en roman från 1964 av den engelske författaren Christopher Isherwood. Romanen skildrar en dag i den engelske, medelålders universitetsläraren Georges liv i Los Angeles. Den publicerades i svensk översättning av Håkan Bravinger 2005. 2009 blev romanen filmatiserad, med samma titel, i regi av Tom Ford.

Handling[redigera | redigera wikitext]

George, ursprungligen från England men verksam som universitetslärare i Los Angeles, har precis lämnats ensam efter att ha förlorat sin partner Jim i en bilolycka. Romanen följer George under en dag, från det att han vaknar till att han somnar, och skildrar hans liv i en förort till Los Angeles, hans relationer till grannen och vännen Charlotte och till den yngre studenten Kenny, samt hans känslor av förlust och utanförskap.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Romanen anses ofta vara Isherwoods främsta verk. Isherwood själv menade att romanen var den enda av hans böcker i vilken han gjorde precis det han ville göra och att han aldrig förlorade kontrollen.[1] På frågan om romanen är självbiografisk svarade Isherwood ja: "Yes, it's a very autobiographical novel, in a way; it's true. But I must say that if I lived the life of the principal character I would be a very unhappy person, which I'm not."[2]

Bearbetningar i andra medier[redigera | redigera wikitext]

Romanen filmatiserades 2009 i regi av Tom Ford, med Colin Firth som George, Julianne Moore som Charlotte och Nicholas Hoult som Kenny. Filmen nominerades till tre Golden Globes för bästa manliga skådespelare i ett drama, bästa kvinnliga skådespelare i en biroll och för bästa filmmusik, samt till en Oscar för bästa manliga huvudroll.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ McCrum, Robert. ”The 100 best novels: No 83 – A Single Man by Christopher Isherwood (1964)”. http://www.theguardian.com/books/2015/apr/20/100-best-novels-a-single-man-christopher-isherwood. Läst 18 oktober 2015. 
  2. ^ Piazza, Paul, Christopher Isherwood: Myth and Anti-Myth, New York: Columbia University Press, 1978, s. 189.