En enda man (bok)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En enda man
Författare Christopher Isherwood
Originaltitel A Single Man
Originalspråk Engelska
Översättare Håkan Bravinger
Land Storbritannien Storbritannien
Genre Roman
Förlag Salamonski Press
Utgivningsår 1964
Utgiven på
svenska
2005

En enda man är en roman av den engelske författaren Christopher Isherwood. Romanen publicerades på engelska 1964 och i svensk översättning av Håkan Bravinger 2005. Romanen skildrar en dag i den engelske, medelålders universitetsläraren Georges liv i Los Angeles.

2009 blev romanen film i regi av Tom Ford, med Colin Firth, Julianne Moore och Nicholas Hoult i rollerna. Filmen nominerades till tre Golden Globes och en Oscar.

Handling[redigera | redigera wikitext]

George, ursprungligen från England men verksam som universitetslärare i Los Angeles, har precis lämnats ensam efter att ha förlorat sin partner Jim i en bilolycka. Romanen följer George under en dag, från det att han vaknar till att han somnar, och skildrar hans liv i en förort till Los Angeles, hans relationer till grannen och vännen Charlotte och till den yngre studenten Kenny, samt hans känslor av förlust och utanförskap.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Romanen anses ofta vara Isherwoods främsta verk. Isherwood själv menade att romanen var den enda av hans böcker i vilken han gjorde precis det han ville göra och att han aldrig förlorade kontrollen.[1] På frågan om romanen är självbiografisk svarade Isherwood ja: "Yes, it's a very autobiographical novel, in a way; it's true. But I must say that if I lived the life of the principal character I would be a very unhappy person, which I'm not."[2]

Bearbetningar i andra medier[redigera | redigera wikitext]

Romanen filmatiserades 2009 i regi av Tom Ford, med Colin Firth som George, Julianne Moore som Charlotte och Nicholas Hoult som Kenny. Filmen nominerades till tre Golden Globes för bästa manliga skådespelare i ett drama, bästa kvinnliga skådespelare i en biroll och för bästa filmmusik, samt till en Oscar för bästa manliga skådespelare i en huvudroll.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ McCrum, Robert. ”The 100 best novels: No 83 – A Single Man by Christopher Isherwood (1964)’”. http://www.theguardian.com/books/2015/apr/20/100-best-novels-a-single-man-christopher-isherwood. Läst 18 oktober 2015. 
  2. ^ Piazza, Paul, Christopher Isherwood: Myth and Anti-Myth, New York: Columbia University Press, 1978, s. 189.