En gång i Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En gång i Stockholm
Singel av Monica Zetterlund
B-sida"En gospel om dej"
Utgivenvåren 1963
FormatGrammofonskiva
GenreJazz
Schlager
SkivbolagPhilips
Singlar
Monica Zetterlund
"En gång i Stockholm"
(1963)
"En gång i Stockholm"
Eurovision Song Contest 1963-bidrag
Land Sverige
ArtistMonica Zetterlund
SpråkSvenska
KompositörBobbie Ericson
TextförfattareBeppe Wolgers
DirigentWilliam Lind
Finalresultat13:e (sista plats)
Finalpoäng0
Företrädare"Sol och vår" (1962)
Efterträdare"Absent friends" (1965)

En gång i Stockholm är en sång skriven av Bobbie Ericson och Beppe Wolgers. Wolgers, som skrev texten, fick inspiration av teaterregissören Per Edström som, enligt Wolgers, brukade "komma in mitt i vintern och säga att han varit ute och seglat". (Klas Gustafsson, "Beppe, biografin"). Texten handlar om två älskande som tar en segeltur genom ett vintrigt Stockholm.

Monica Zetterlund och Carli Tornehave framförde sången vid Melodifestivalen 1963 och vann. I Eurovision Song Contest 1963 sjöng Monica Zetterlund den ensam. Österrike meddelade på förhand att man skulle sjunga på engelska, vilket fick flera artister, bland annat Monica Zetterlund, att protestera. Det fanns inga klara regler vid denna tidpunkt om länderna skulle sjunga på sitt hemspråk eller ej. Ett tag övervägde man att låta Monica Zetterlund framföra bidraget på engelska med titeln Winter City. Så blev det inte, men sången fick kortas ner med 48 sekunder, eftersom högsta tillåtna tid var tre minuter. William Lind var dirigent vid tävlingen.

Denna festival blev ett fiasko för Sveriges del. Låten fick inte en enda poäng, vilket blev den första och hittills (räknat efter 2023 års tävling) enda gången Sverige blev poänglöst. Som Monica Zetterlund konstaterade i efterhand, så var Eurovision Song Contest knappast rätt forum för en långsam jazzballad framförd på svenska.

En instrumental version med Arne Domnérus låg på Svensktoppen i fem veckor under perioden 14 mars-12 maj 1963, som bäst på andraplats [1].

Anne-Lie Rydé spelade in låten på coveralbumet Stulna kyssar 1992 [2].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Sol och vår av Lily Berglund och Inger Berggren
Melodifestivalvinnare
1963
Efterträdare:
ingen tävling 1964
1965: Annorstädes vals av Ingvar Wixell