Hoppa till innehållet

En komikers uppväxt

Från Wikipedia
En komikers uppväxt
FörfattareJonas Gardell
Originalspråksvenska
Förlag för förstautgåvanNorstedts Förlag
Utgivningsår1992
Del i serie
Del1
Efterföljs avEtt ufo gör entré

En komikers uppväxt är en roman från 1992 av Jonas Gardell.[1] Boken handlar om tolvårige Juha Lindström och hans uppväxt i en övre medelklassförort norr om Stockholm, kallad Sävbyholm (starkt inspirerad av Gardells egen uppväxtort Enebyberg). Boken skildrar främst mobbning men är även ett modernt skillingtryck av 1970-talets Sverige.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I handlingens centrum står Juha, som har en finländsk mamma och en svensk pappa och en lillasyster. Juhas bäste vän är den utstötta flickan Jenny, som han bor granne med - men de umgås mest i smyg utanför skolan. I skolan vill Juha helst av allt bli accepterad av de tuffa grabbarna och bli en i gänget. Men det är inte särskilt lätt.

I skolan är Juha även klassens clown, och på rasterna och under roliga timmen drar han ofta roliga historier, spelar upp sketcher eller sjunger smått humoristiska sånger - allt till lärarinnans förtret. Juha trivs egentligen inte i rollen som klassens clown, men han spelar den ändå bara för att känna sig accepterad av de andra barnen i klassen.

I boken förekommer mycket mobbning och svek.

Om boken[redigera | redigera wikitext]

En komikers uppväxt är den första boken i en serie av tre där de följande böckerna är Ett ufo gör entré och Jenny. År 1992 gjordes det en miniserie i tre delar baserad på boken, se En komikers uppväxt. I rollerna syns bland andra Björn Kjellman och David Boati.

År 2019 gjordes en film med samma namn baserad på boken med manus av Gardell, och hade premiär den 6 September 2019 på Toronto International Film Festival. Filmen regisserades av Rojda Sekersöz och utspelar sig både under 1970- och 2010-talen medan boken utspelades på 1970-talet sett utifrån ett 1990-talsperspektiv. I filmen uppmärksammas främlingsfientligheten i 1970-talets Sverige då alla tre utstötta har en utländsk bakgrund som lyfts fram: Juhas mamma är finsk precis som i boken, Jenny spelas av en flicka med asiatiskt utseende och Thomas mamma är tysk med tydlig brytning och i en scen gör två flickor en Hitlerhälsning mot henne.

Boken gavs som gåva från Skolverket, Svenska Förläggareföreningen och Månpocket till alla elever i åttonde klass i Sverige den 13 april år 2000, inför Världsbokdagen som egentligen inföll den 23 april men utgivningen tidigarelades på grund av påsken.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]