En läcka i ridån

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En läcka i ridån
(Torn Curtain)
Genre Mysterium/Thriller
Regissör Alfred Hitchcock
Producent Alfred Hitchcock (ej krediterad)
Manus Brian Moore
Skådespelare Paul Newman
Julie Andrews
Originalmusik John Addison
Produktionsbolag Universal Pictures
Premiär 1966
Speltid 128 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

En läcka i ridån är en thriller från 1966 i regi av Alfred Hitchcock och innehåller hans välkända karaktärer och kameratekniker. Julie Andrews suggestivt sexiga framtoning var kontroversiell för tiden (hon hade tidigare medverkat i flera populära Disneyfilmer). Kritiken framfördes framförallt mot hur hennes och Newmans karaktärer delade säng på ett uppenbart romantiskt sätt trots att karaktärerna inte var gifta, vilket inte hade varit tillåtet tidigare under den ökända Produktionskoden. Hitchcock klagade ofta över att Andrews blev "rekommenderad" åt honom och inte var hans egentliga val. Filmen blev dock en mindre framgång och en berömvärd insats även om den inte brukar anses vara en Hitchcockklassiker. Den innehåller en minnesvärd mordscen (med bland annat Paul Newman och Wolfgang Kieling) som Hitchcock skapade för att visa publiken hur svårt det verkligen är att döda en människa.

Under produktionen stötte filmen på flera stora motgångar bortom kontroversen kring Andrews. Det ursprungliga manuset dömdes ut av både Alfred Hitchcock och Universal Pictures, som finansierade filmen. Keith Waterhouse och Willis Hall blev tvungna att göra omfattande omskrivningar och bearbetningar innan filmen kunde avslutas, insatser de inte blev krediterade för. Bernard Herrmann, som länge arbetat tillsammans med Alfred Hitchcock, hade redan komplett filmmusik färdig men varken Hitchcock eller Universal var nöjd med den. Bernard Herrmann och Alfred Hitchcock blev osams och kom aldrig att arbeta tillsammans igen. Finansieringsproblem och flera inspelningsplatsändringar försenade också produktionen. Relationen mellan Hitchcock och stjärnan Paul Newman sades också vara problematiskt då Newman som kom från en annan generation av skådespelare än till exempel Cary Grant och James Stewart ständigt frågade Hitchcock om manuset och karakteriseringen genom hela filmningen, något som Hitchcock fann oacceptabelt och respektlöst. Newman insisterar att han inte menade att vara respektlös mot Hitchcock och sade en gång att "Jag tror Hithcock och jag verkligen kunde satt den här filmen, men manuset hamnade hela tiden ivägen".

Brian Moores eget missnöje med projektet kan ses i hans roman Fergus (1970), där den osympatiske karaktären Bernard Boweri, baserad på Hitchcock, figurerar.

Jan Malmsjö kan ses i en liten roll som svensk journalist i slutet av filmen.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]