En lymmel till lämmel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En lymmel till lämmel är en serie/berättelse, skriven av Carl Barks, med Joakim von Anka, Kalle Anka och Knattarna som huvudpersoner.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Joakim har precis skaffat sig ett nytt lås till sitt kassavalv när Knattarna kommer förbi med en present till honom. Det är en lämmel, som de har fått av en gammal fiskare nere i hamnen. Tanken är att Joakim ska ha ett litet husdjur för pojkarna tycker synd om honom, i och med att han är väldigt ensam på kontoret. Men lämmeln och Joakim kommer inte så värst bra överens med varann, och helt plötsligt lyckas lämmeln få på sig en berlock, tagen från en statyett som föreställer Joakim. Dessvärre råkar den nya kombinationen till låset finnas i berlocken, och lämmeln lyckas rymma iväg. Joakim, Kalle och Knattarna följer efter lämmeln, där resan i sin tur leder hela vägen till Norge. Och i Norge råder det en katastrof, bestående av en gäng skenande, vilda lämlar, som i sin tur äter allt i sin väg.

Ett avsnitt av TV-serien Duck Tales är helt baserat på denna serie, med skillnad att Kalle är utbytt mot Sigge McKvack och att Anki medföljer på resan.

Det är också den Kalle Anka-serien som utspelar sig närmast Sverige.