En man som heter Ove (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En man som heter Ove
Genredrama
RegissörHannes Holm
ProducentAnnica Bellander
Nicklas Wikström Nicastro
ManusHannes Holm
Baserad påRomanen En man som heter Ove av
Fredrik Backman
SkådespelareRolf Lassgård
Bahar Pars
Filip Berg
Klas Wiljergård
Börje Lundberg
Ida Engvoll
Tobias Almborg
Chatarina Larsson
Stefan Gödicke
Johan Widerberg
Anna-Lena Berglin
OriginalmusikGaute Storaas
FotografGöran Hallberg
KlippningFredrik Morheden
DistributionNordisk Film
Premiär25 december 2015 (Sverige)
Speltid116 minuter
LandSverige
Språksvenska
IMDb SFDb

En man som heter Ove är en svensk dramafilm som hade biopremiär i Sverige den 25 december 2015.[1] Den regisserades av Hannes Holm och bygger på Fredrik Backmans roman med samma namn från 2012. I rollen som Ove ses Rolf Lassgård och i övriga roller bland andra Bahar Pars, Filip Berg, Klas Wiljergård, Börje Lundberg, Ida Engvoll och Simeon Da Costa Maya.[2]

Inför Guldbaggegalan 2016 nominerades filmen till sex priser, bland annat i kategorin Bästa film.[3]

Filmen nominerades till en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film, efter att Svenska Filminstitutet valde filmen till Sveriges bidrag i Oscarsgalan 2016, och till Oscar för bästa smink.[4] Filmen vann inte.[5]

Filmen är med 1,7 miljoner biobesökare en av tidernas största svenska publiksuccéer[6][7] och har även varit framgångsrik i USA.

Handling[redigera | redigera wikitext]

60-årige änklingen Ove Lindahl bor i ett radhus, där han brukade vara ordförande för grannföreningen, tills han ersattes av Rune, hans tidigare vän. Rune är nu förlamad efter att ha drabbats av en stroke och vårdas av sin fru, Anita. Ove är deprimerad efter att ha förlorat sin fru, Sonja, som var lärare och dog av cancer sex månader tidigare. Efter att ha arbetat på samma företag i 43 år går han i pension. Oves försök att hänga sig själv avbryts upprepade gånger av den iranska invandraren Parvaneh, hennes svenska make Patrick och deras två barn, som flyttar in i huset tvärs över gatan.

Under ytterligare självmordsförsök kommer återblickar till Oves barndom. Hans mor dog när han var barn och lämnade honom ensam med sin tystlåtne far, en mekaniker på SJ. Hans far delade sitt intresse med motorer med Ove, som hade ett deltidsjobb på bangården. Efter att ha klarat sina tentor meddelar han sina goda resultat till sin far, som är så angelägen om att sprida nyheten att han inte lyckas ta hand om sin son och träffas av ett tåg och dödas.

Under ytterligare ett försök att ta livet av sig, (denna gång med kolmonoxidförgiftning), sitter Ove i sin bil i ett garage och än en gång påminns om det förflutna, då han började arbeta på SJ. Två män från kommunen som Ove döper till "Vitskjortorna", kommer till Oves hem och förklarar att det ska rivas. Ove fixar istället huset. Hans grannars hem börjar brinna en natt, och Ove räddar två personer, men gnistor från elden får Oves eget hem att brinna, och vitskjortorna förhindrar att elden släcks eftersom de planerar att riva den i alla fall. Med ingenstans att ta vägen, sover Ove i ett tåg på jobbet.

Oves försök att döda sig själv avbryts av Parvaneh som bankade mot garageporten, och vill ha skjuts till sjukhuset eftersom hennes man har råkat ut för en olycka. Ove tar hand om Parvaneh och Patricks två döttrar, Sepideh och Nasanin. Senare går Ove till tågstationen och planerar att hoppa framför ett tåg. Men när en man på plattformen försvinner och faller på spåren, hoppar Ove ner och räddar honom. Parvaneh ber Ove att övningsköra, vilket han går med på efter ett tag. Han berättar för Parvaneh om sin tidigare vänskap med Rune och hur de arbetade tillsammans för att fastställa regler och ordning, då Ove var ordförande i grannföreningens styrelse och Rune var vice ordförande. De växte isär under åren, till stor del på grund av Runes preferens för Volvobilar och Oves för Saab, tills Rune organiserade en "kupp" och ersatte Ove som ordförande.

Ove reparerar en cykel som han konfiskerade från en granntonåring, Adrian, och lämnar tillbaka den till Adrian som arbetar på en kebabbutik med en annan tonåring som heter Mirsad. Ove lägger märke till Mirsads ögonsmink och frågar honom om han är "en av de bögarna", men avvisar inte Mirsad.

Ove försöker sedan begå självmord med hjälp av ett hagelgevär, men avbryts av Adrian och Mirsad som ringer på dörrklockan. Adrian säger att Mirsad hade blivit utsparkad ur sitt hus efter att ha kommit ut inför sin familj och behöver ett ställe att bo. Ove bjuder motvilligt in Mirsad. Sen berättar Ove för Parvaneh hur Sonja, när hon var gravid, ville åka på semester innan barnet kom. Hon och Ove reste på en turbuss till Spanien, men på resan hem kraschade bussen. Sonja förlorade bebisen och blev rullstolsburen, vilket gjorde att hon inte kunde ta jobb som lärare. När de lokala myndigheterna ignorerade Oves önskemål att bygga en rullstolsramp, åkte han till skolan på natten och installerade en.

Ove kollapsar och förs till sjukhuset, där han uppger att Parvaneh är sin nära släkting. Parvaneh får höra att hennes "far" lider av ett förstorat hjärta men kommer att överleva. Skrattande berättar hon för Ove att han är fruktansvärd dålig på att dö, innan hon själv går till och föder en pojke. Ove ger gåvor till Parvanehs döttrar, som säger till honom att han är deras morfar. Flera månader senare vaknar Parvaneh till efter en vinterstorm och tittar ut genom fönstret för att se att Oves uppfart inte har rensats och Ove inte är uppe vid sin vanliga tid. Parvaneh och Patrick springer till Oves hus och upptäcker att han har dött i sömnen. Efter att ha kommit till fred har Ove lämnat stränga instruktioner för sin begravning; Filmen avslutas med att Ove vaknar på tåget där han först träffade Sonja, för att hitta henne där och väntar på honom.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Nyinspelning[redigera | redigera wikitext]

En nyinspelning med Tom Hanks som producent och i huvudrollen kommer att göras.[9]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”En man som heter Ove”. Svensk filmdatabas. 25 december 2015. Arkiverad från originalet den 5 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160305015154/http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=79650&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 30 september 2016. 
  2. ^ ”En man som heter Ove”. Svensk filmdatabas. 28 juli 2015. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=79650&type=MOVIE&iv=Contributors. Läst 30 september 2016. 
  3. ^ Svenska filminstitutet. ”Årets guldbaggenomineringar”. Pressmeddelande. Läst 5 januari 2016.
  4. ^ Aino Oxblod & Michael Töpffer (24 januari 2017). ”"En man som heter Ove" kan vinna två Oscars”. Expressen. http://www.expressen.se/noje/har-ar-arets-nomineringar-till-oscarsgalan/. Läst 25 januari 2017. 
  5. ^ https://www.expressen.se/noje/ingen-oscar-for-en-man-som-heter-ove/
  6. ^ Anna Grönberg (25 oktober 2016). ”USA-succé för ”En man som heter Ove””. SVT. https://www.svt.se/kultur/film/en-man-som-heter-ove-gor-usa-succe?. Läst 16 februari 2017. 
  7. ^ ”De 10 mest sedda svenska filmerna någonsin”. MovieZine. 14 mars 2016. https://www.moviezine.se/nyheter/10-mest-sedda-svenska-biofilmerna/. Läst 16 februari 2017. 
  8. ^ ”The 29th European Film Awards: Wiinners” (på engelska). European Film Academy. http://www.europeanfilmacademy.org/News-detail.155.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=483&cHash=857f9d23adcb3c07af07b05703c84ff1. Läst 12 december 2016. 
  9. ^ https://www.hollywoodreporter.com/news/tom-hanks-star-produce-a-man-called-ove-movie-1041804

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]