En matematikers försvarstal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En matematikers försvarstal (originaltitel: A Mathematician's Apology) är en essä av brittiske matematikern Godfrey Harold Hardy utgiven 1940. Den behandlar estetiken inom matematik med visst personligt innehåll och ger lekmän en inblick i en arbetande matematikers tankar.

Sammanfattning[redigera | redigera wikitext]

Hardy kände ett behov av att rättfärdiga sitt livsverk inom matematik av två anledningar:

För det första kände Hardy vid 62 års ålder att han började bli gammal (han fick en hjärtattack 1939) och att han med åldern tappat matematisk kreativitet och färdighet. Genom att lägga ned tid på att skriva Försvarstalet erkände Hardy att hans tid som en kreativ matematiker var över. I förordet från 1967 års upplaga, beskriver C. P. Snow Försvarstalet som "en passionerad klagosång till kreativa krafter som en gång funnits, men som aldrig kommer att komma tillbaka". I Hardys ord: "Utställning, kritiserande och uppskattning är ett jobb för andrahandshjärnor. [...] Det är en melankolisk upplevelse för en professionell matematiker att skriva om matematik. En matematikers funktion är att göra något, bevisa teorem, uppdatera matematiken, och inte att prata om vad han eller andra matematiker har gjort."

Hardy trodde att han inte längre kunde aktivt delta till utvecklingen av nya matematiska idéer: "Jag skriver om matematik för att jag, som alla andra matematiker som passerat sextio, inte längre har en fräsch hjärna, energin eller tålamodet att effektivt fortsätta med mitt jobb." Han trodde därför att det enda han kunde bidra med till matematiken var att skriva en bok om matematik där han kunde uttrycka sina personliga åsikter om ämnet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]