En midsommarnattsdröm (film, 1935)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från En midsommarnattsdröm (1935))
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En midsommarnattsdröm (originaltitel: A Midsummer Night's Dream) är en amerikansk film från 1935 i regi av Max Reinhardt och William Dieterle, och produktion av Henry Blanke. Charles Kenyon och Mary C. McCall, Jr. skrev filmmanuset baserat på William Shakespeares pjäs med samma titel. Detta var den första filmatiseringen av en av Shakespeares pjäser.

Bland rollerna finns James Cagney som Botten Vävare, Mickey Rooney som Puck, Olivia de Havilland som Hermia, Joe E. Brown som Flöjt Blåsbälgsflickare, Dick Powell som Lysander och Victor Jory som Oberon.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Filmen innehöll en del av Felix Mendelssohns musik som ursprungligen skrevs till pjäsen, men den anpassades till en något annorlunda typ av orkester av Erich Wolfgang Korngold. Bronislava Nijinska gjorde koreografin till älvornas dans.

Priser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

En midsommarnattsdröm vann två Oscar: Hal Mohr vann priset för bästa foto, och Ralph Dawson för bästa klippning.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”A Midsummer Night's Dream” (på engelska). Academy of Motion Picture Arts and Sciences. http://awardsdatabase.oscars.org/Search/GetResults?query=%7B%22Film%22:%22A%20Midsummer%20Night's%20Dream%22,%22Sort%22:%222-Film%20Title-Alpha%22,%22Search%22:%22Basic%22%7D. Läst 5 juli 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]