En natt i Moskva

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Podmoskovnyje vetjera
Sång
Språk Ryska
Textförfattare Vasilij Solovjov-Sedoj
Michail Matusovskij

En natt i Moskva eller Podmoskovnyje vetjera (på kyrilliska: Подмосковные Вечера, på svenska: "Kvällar i Moskvas förstäder", även engelska: Moscow Nights) är en rysk sång. Den är en av de ryska sånger som är mest berömda utanför Ryssland.

Sången hette ursprungligen Leningradskje vetchera ("Kvällar i Leningrad") och skapades av kompositören Vasilij Solovjov-Sedoj och poeten Michail Matusovskij. På förfrågan från Sovjetmakten fick dock namnet och texten ändras till handla om Moskva istället. En inspelning på film gjordes samma år[när?] med skådespelaren Vladimir Trosjin.

Sedan dess har sången spridit sig över världen, inte minst till Kina.[källa behövs] En instrumentalversion användes länge som pausmusik på sovjetiska radiostationer.

I Sverige blev sången populär under titeln En natt i Moskva med Jan Höiland och låg på Svensktoppen under perioden 13 oktober 1962 [1]-26 maj 1963 [2] och toppade bland annat listan. Jazzmusikern Jan Johansson har också givit ut en jazzversion med titeln Kvällar i Moskvas förstäder på skivan Jazz på ryska 1967. Ur den svenska sångtexten är kanske andra raden mest känd, "nere vid Moskvaflodens strand". Anne-Lie Rydé spelade också in låten, på coveralbumet Stulna kyssar 1992 [3].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensktoppen - 1962
  2. ^ Svensktoppen - 1963
  3. ^ Listplacering

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]