Endlers guppy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Endlers guppy
Poecilia reticulata 01.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningTandkarpar
Cyprinodontiformes
FamiljLevandefödande tandkarpar
Poeciliidae
SläktePoecilia
ArtEndlers guppy
P. wingei
Vetenskapligt namn
§ Poecilia wingei
AuktorPoeser, Kempkes, & Isbrücker, 2005
Hitta fler artiklar om djur med
Akvariefisk
UtbredningParia-halvön, Venezuela
Längd5 cm
Vattentemperatur24–27 °C
pH7–8
Svårighetsgrad3/5
Hitta fler artiklar om akvariefiskar med

Endlers guppy, Poecilia wingei, är en färgrik levandefödande tandkarp nära släkt med guppy, Poecilia reticulata. Endlers guppy fick status som egen art den 25 mars 2006.

I naturen lever Endlers guppy på halvön Paria, i delstaten Sucre i nordöstra Venezuela. Den har genom åren infångats av flera olika ichtyologer och systematiker, bland andra John Endler, som var den första att introducera arten för akvariehandeln. Renrasig Poecilia wingei förekommer emellertid sällan i handeln, men är vanlig bland medlemmar i specialorganisationer med inriktning på just ungfödande tandkarpar.

Precis som den vanliga guppyn är Endlers guppy en produktiv fisk, som är lätt att få yngel av. Den kan korsas med guppy, och hybriderna är fertila. De flesta exemplar som i akvariehandlen säljs som "Endlers guppy" är i själva verket sådana hybrider, även om vildfångad, äkta Endlers också förekommer sporadiskt.

De är tåliga och anpassningsbara akvariefiskar, som föredrar hårt, gärna basiskt och ganska varmt vatten. Ju varmare vattnet är, desto snabbare växer fiskarna; emellertid kan en konstant hög vattentemperatur kraftigt öka deras metabolism, vilket förkortar livslängden. De kan hållas i vattentemperaturer omkring 18–29 °C, men den optimala temperaturen ligger i intervallet 24–27 °C. Honorna av Endlers guppy är dräktiga i cirka 28 dagar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]