Energisystem

Från Wikipedia
Version från den 25 oktober 2013 kl. 15.02 av Maundwiki (Diskussion | Bidrag) (fixad wikilänk)

Energisystem, ett begrepp för en energicykel. Allt från produktion, distribution och användning av energi ingår i ett energisystem.

Ett energisystem definieras utifrån förutsättningar som ges för specifika fall.

Världens energianvändning är mer eller mindre sammanbundet och kan ses som ett stort komplext system. De olika energikällorna, kommersiella och icke kommersiella, interagerar med varandra på många sätt men styrs i grunden utifrån marknaden och politiska beslut samt de fysiska kontaktytor som finns mellan delsystemen.

Energisystemet kan i sin tur delas upp i de mer specifika delarna: Energiproduktionssystemet (EPS), Energidistributionssystemet (EDS) samt Energianvändningssystemet (EAS).


Exempel på systeminteraktion

Ett exempel på hur sammanlänkat energisystemet i världen och påverkas av varandra är följande mycket förenklade koppling mellan fjärrvärmeanvändning i Sverige och elkraftsproduktion från kol i Europa. Kraftvärmeverk i Sverige producerar el och fjärrvärme baserat på fjärrvärmebehovet med en faktor på ca 1 del el och 2 delar värme från 3 delar bränsle. Bränslet är vanligtvis biobränsle. När en svensk med fjärrvärme, i fjärrvärmenät med kraftvärmeverk, tar en dusch innebär det att man kan producera mer el motsvarande hälften av den energi som går åt till att värma duschvattnet. Eftersom denna dusch inte ger upphov till en ökad elkonsumtion motsvarande den elproduktionen skapas ett elöverskott som kan ersätta annan produktion i elnätet. Den produktion som ersätts är den dyraste.

Det nordiska elnätet, som det svenska nätet är en del av, är sammanlänkat med det europeiska elnätet som har en stor andel kolkraft. Kolkraften står normalt sett för den dyraste produktionsslaget och är således den produktion som minskar först när det uppstår elöverskott i elnätet. Eftersom elnäten är sammanlänkade innebär det att ett elöverskott av billig el i Sverige kan ersätta dyr kolkraft i Europa. Detta under förutsättning att det inte finns några flaskhalsar i kraftöverföringskapaciteten.

Detta leder fram till den paradoxala slutsatsen att en ökad energianvändning i vissa fall leder till en minskning av kontroversiella utsläpp av växthusgaser på en annan plats i energisystemet.

Politik

De två politiska blocken har idag olika syn på vilka delar i energisystemet som ska effektiviseras för att Sverige ska reducera sina koldioxidutsläpp i framtiden. Alliansen förespråkar ett förnyande av kärnkraften till skillnad mot de rödgröna som anser att målet är uppnåbart endast genom en energieffektivisering inom energianvändningssytemet. Däremot råder en blocköverskridande enighet om att den förnybara elproduktionen bör byggas ut med 25 TWh till år 2020 jämfört med år 2002 som ett tredje ben i elförsörjningen.

Utbildningar

Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete ger en civilingenjörsutbildning i energisystem.

På BTH - Blekinge tekniska högskola finns utbildningen Högskoleingenjör i energisystem för hållbar utveckling.

Typer av energisystem