Engesa Osório

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Osório
Typ Stridsvagn
Ursprungsplats Brasilien
Produktionshistoria
Tillverkare Engesa (chassi)
Vickers (torn)
Varianter EE-T1, EE-T2
Specifikationer
Vikt 41 ton
Längd 10,1 meter
Bredd 3,26 meter
Höjd 2,89 meter
Besättning 4

Primär beväpning GIAT 120 mm slätborrad kanon
Sekundär beväpning 7,62 mm koaxial ksp
7,62 eller 12,7 mm lv-ksp
Motor Deutz MWM TDB-234 turboladdad V-12 dieselmotor
570 kW (765 hk)
Effekt/vikt 18,6 hk/ton
Upphängning Hydropneumatisk
Operativ räckvidd 550 km
Hastighet 70 km/h

Engesa Osório var en stridsvagn utvecklad av den brasilianska firman Engesa under 1980-talet.

Engesa var länge världens ledande tillverkare av hjuldrivna stridsfordon och Sydamerikas största producent av ammunition. För att bredda sin marknad började man under 1980-talet på eget initiativ att designa en stridsvagn för brasilianska armén. För att maximera terrängframkomligheten och för att hålla kostnaderna nere sattes maxvikten till 44 ton, vilket var avsevärt mindre än motsvarande stridsvagnar i andra länder.

Många länder visade intresse för Osório, framför allt Saudiarabien som genomförde omfattande tester av Osório i konkurrens med andra stridsvagnar. Osório visade sig vara väl lämpad för ökenförhållanden och planer utarbetades för att licenstillverka Osório i Saudiarabien under namnet Al Fahd. Även brasilianska armén visade stort intresse.

När kalla kriget tog slut valde brasilianska armén att i stället köpa begagnade M60 Patton från USA och Leopard 1 från Belgien för mycket fördelaktiga priser. Kuwaitkriget knöt Saudiarabien närmare USA och de valde i stället att köpa in M1 Abrams. Även andra affärer som Engesa hade med bland andra Irak och Libyen gick i stöpet och ledde till företagets konkurs 1993.


Källor[redigera | redigera wikitext]