Enigma (musikgrupp)

Från Wikipedia
Version från den 16 mars 2014 kl. 21.52 av MaundBot (Diskussion | Bidrag) (WPCleaner v1.31 - fixad wikilänk - Sampling)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Enigma
BakgrundTyskland
GenrerNew Age
Indie rock
År som aktiva1990 - Idag
SkivbolagVirgin Records
EMI
Charisma
WebbplatsOfficiell webbplats
Medlemmar
Michael Cretu (1990–)
Andru Donalds (1999–)
Tidigare medlemmar
Frank Peterson (1990–1991)
Peter Cornelius (1990–1996)
David Fairstein (1990–1999)
Sandra (1990–2003)
Jens Gad (1993–2003)
Ruth-Ann Boyle (1999–2003)

Enigma är ett tyskt musikprojekt som egentligen är musikern och producenten Michael Cretus fritidssyssla. Enigma fick sitt genombrott 1990 med första singeln Sadeness (stavas med e eftersom titeln syftar på Marquis de Sade) som erövrade topplistornas förstaplatser över hela världen. Moderna dansrytmer kombinerat med gregoriansk sång, andlighet, panflöjter och sexuella inslag blev en het fluga inom new age.

Michael Cretu har inkorporerat många dolda budskap och djup i sin mystiska musik. Första albumet tar till exempel upp teman som Marquis de Sade, Jeanne d'Arc och Maria Callas. Enigmas musik innehåller en del samplingar (se nedan); på E1 är det gregoriansk sång, på E2 och E3 etnisk sång från bl.a. Asien och Sydamerika och på E4 Carl Orffs Carmina Burana. Albumet Voyageur innehåller dock inga samplingar alls. E6 har ett tydligt rymd- och galaxtema medan E7 är mera svårtytt.

Rösterna på Enigmas album tillhör Michael Cretus tidigare hustru Sandra, Angel X, Ruth-Ann Boyle, Louisa Stanley, Andru Donalds, Elisabeth Houghton och Margalida Roig. Medproducent har varit Jens Gad.

Michael Cretu är kontrakterad av Virgin att ge ut åtta album totalt. Det sista albumet har ännu inte (2014) utkommit.

Kontroverser

1994 stämdes Cretu av den München-baserade kören Capella Antiqua och dess skivbolag Polydor för intrång i de samplingar som användes i "Sadeness (part I)" och "Mea Culpa". Samplingarna togs från LP:n 'Paschale Mysterium', utgiven 1976. De musikaliska kompositionerna som sådana var public domain, men Capella Antiqua:s inspelning av dem var upphovsrättsskyddat.

1998 stämde Difang och Igay Duana från Taiwans amisfolk Cretu för otillåten användning av sången i refrängen till "Return to Innocence".

Båda stämningarna gjordes upp, och båda parter beviljades ersättning och kreditering, men anonymiteten som Cretu avsedde att upprätthålla efter utgivningen av det första albumet splittrades på grund av den första rättegången.

Diskografi

Album och singlar

DVD

Externa länkar