Entreprenörmonumentet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Entreprenörmonumentet
KonstnärEva Löfdahl
Basfakta
Tillkomstår2006
TypAbstrakt skulptur
Materialaluminium, betong
Mått (h×b)600 × 400 cm (måtten ungefärliga)
PlatsKampen, Helsingfors

Entreprenörmonumentet (finska: Yrittäjäveistos) är en skulptur av Eva LöfdahlKampen i Helsingfors.

Entreprenörsmonumentet tillkom efter en skulpturtävling, som utlystes för inbjudna konstnärer av stiftelsen Suomen yrittäjien patsassäätiö. Avsikten med monumentet är att hedra finländska företagares arbete. Eva Löfdahl vann tävlingen med sitt förslag Leverty.

Skulpturen står på den 2005 färdigställda öppna platsen mellan Kampens bussterminal och den gamla busstationen ("Åbobarackerna"), som fått namn av det tidigare (1870-talet – 1929) salutorget Narinken (från ryska: na rynkje = på torget).

Skulpturen bygger på penroseplattor, en struktur från 1974 som konstruerades av den brittiske matematikern Roger Penrose, där två enkla geometriska figurer fyller ut ett plan i ett mönster utan överlappningar eller mellanrum, och gör detta aperiodiskt, det vill säga att mönsterkombinationer inte återkommer på ett periodiskt vis.

Inne i den nätliknande strukturen finns ett poröst lavaliknande svart betongblock, som utformats med hjälp av skulptören Pertti Kukkonen. Den har måtten omkring 70 x 70 x 130 centimeter. Runt blockets nedsida löper en ljuslist.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]