Epålett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fr. v. t. h.: epålett, axelträns, axelklaff.

Epålett (av franska épaulette, av franska épaule axel) eller axelstycke är en del av vissa uniformer. Den är oftast gjord av metall och överklädd med textil, ofta guldfärgad. Den bärs fäst på axeln (en på varje) på kavaj eller jacka. Epåletten hörde ursprungligen till riddarrustningen och var avsedd att skydda axeln mot sabelhugg.[källa behövs] En föregångare till epåletten var en axelprydnad av snöre, som nedtill slutade i en tjock knut, och den användes under senare delen av 1700-talet. Ur den uppstod den röda, vävda epålett med fransar som under revolutionstiden anlades i Frankrike och som där användes ända till 1900-talet. Till officersuniformen anlades epåletter av metall ungefär samtidigt.

Gradbeteckning placerades ofta på epåletten. Även förekomst av nedhängande fransar (buljoner) kunde utmärka grad. Gradbeteckningar kunde även vara fastsydda på epålettslejfen som är fastsydd i vapenrocken. Detta förekom bland annat i den amerikanska armén och den franska flottan. Denna typ av gradbeteckning kunde då användas även när epåletten inte bars.

Kring förra sekelskiftet var bruket av epåletter i hela världen förknippat med paraduniform och motsvarande högtidsdräkter utom för lansiärer, chevaux-légeres och ulaner i Ryssland och de tyska staterna där de bars till daglig dräkt av traditionella militärsociala skäl.

Major vid Livgardets dragonbataljon bärande uniform modell äldre för Livgardet till häst (K1) och epålett m/1794-1895

Bruk av epåletter i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I den svenska arméns uniform m/1906 var epåletten utesluten men behölls till övriga uniformer av äldre modeller (m/ä). Epåletter avskaffades till paraduniform 1931, men återinfördes omkring 1985. Epåletter finns 2009 i den svensk Försvarsmakten av följande modeller:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Se även[redigera | redigera wikitext]