Equalizer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En equalizer eller EQ är ett ljudtekniskt verktyg. Verktyget kan höja och sänka volymen i ett utvalt frekvensområde i ljudet. Equalizern brukar delas in i två typer, grafisk equalizer och parametrisk equalizer men det finns även fler sorter, dock används dessa inte lika ofta. Ordagrant översatt betyder equalizer "utjämnare".Equalizer används i många olika sammanhang där manipulering av frekvenser krävs, T.ex. vid livekonserter, studioinspelning och i radio samt tv sammanhang.

Equalizer brukar vara inkluderade i vanlig ljud elektronik samt mjukvaror som vars uppgift är att spela upp ljud i persondatorer. Den typen av Eq som oftast kommer med i mjukvaran är en grafisk equalizer medans den parametriska Equalizern som är mer invecklande samt mer precis kommer med i redigerings anpassande mjukvaror som t.ex. Pro Tools, Logic, Fl Studios och liknade program.

Grafisk equalizer[redigera | redigera wikitext]

En grafisk equalizer har förbestämda band (frekvensområden) som användaren kan ställa in amplituden (ljudstyrkan) på. För hemmabruk är det vanligt att den har tio band vilket ger ett band per oktav. I professionella sammanhang brukar equlizern ha tre band per oktav eller sammanlagt 33 band.

Parametrisk equalizer[redigera | redigera wikitext]

På en parametrisk equalizer kan man kontrollera alla aspekter av varje band (frekvensområde), både centerfrekvens, bandbredd, oftast i form av en justerbar branthet (dämpning per oktav), och amplitud (ljudstyrka). En vanlig konfiguration på exempelvis en PA-mixer är tre band där bas och mellanregister har amplitud, mittfrekvens och branthetsinställning medan diskanten bara har amplitud och mittfrekvens.

Se även[redigera | redigera wikitext]