Eramet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eramet SA
Typ aktiebolag
Huvudkontor Paris, Frankrike
Nyckelpersoner Patrick Buffet (ordförande och VD)
Bransch metallurgibranschen
Produkter Gruvdrift
Tjänster Utvinning av stållegeringar, mangan och nickel
Antal anställda 14 540 (2010)
Historia
Grundat 1880
Ekonomi
Omsättning 3 576 miljarder euro (2010)
Tillgångar 6 103 miljoner euro (2010)
Förvaltat kapital 3 974 miljoner euro (2010)
Övrigt
Webbplats www.eramet.fr

Eramet SA är ett franskt multinationellt gruv- och metallurgiföretag, noterat på Parisbörsen under benämningen ERA. Företaget har sitt säte i Paris i Tour Montparnasse.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Företaget grundades med finansiering av familjen Rothschild (även om de var noga med att undvika att synas som grundarna av företaget) år 1880. Under diskretion tog familjen full kontroll över bolaget 1890. Genom sitt dotterbolag Société Le Nickel (SLN), har företaget sina historiska rötter i nickelgruvdrift, och har i mer än 100 år haft en stor gruvdrift i franska territoriet Nya Kaledonien.

Eramet Titanium & Iron SA i Tyssedal, Norge.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Företaget producerar icke-järnmetaller och derivat, nickellegeringar och superlegeringar, och högkvalitativa specialstål. Det är också en stor producent av mangan från gruvor i Gabon.

Eramet SA driver fyra smältverk i Norge genom dotterbolaget Eramet Norway AS, och de två största ligger i industristäderna Sauda och Porsgrunn. Smältverket i Sauda är norra Europas största i sitt slag.

I september 2011 meddelade Eramet SA att bolaget planerar att investera sex miljarder USD i ett nickelgruvprojekt, inklusive hydrometallurgisk fabrik och olika stödjande infrastrukturer i Halmahera Island, North Maluku, Indonesien.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]