Eramet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eramet SA
Typaktiebolag
HuvudkontorParis, Frankrike
NyckelpersonerChristel Bories (ordförande och VD)
Branschmetallurgibranschen
ProdukterGruvdrift
TjänsterUtvinning av stållegeringar, mangan och nickel
Antal anställda14 540 (2010)
Historia
Grundat1880
Ekonomi
Omsättning3 576 miljarder euro (2010)
Tillgångar6 103 miljoner euro (2010)
Förvaltat kapital3 974 miljoner euro (2010)
Övrigt
Webbplatswww.eramet.fr

Eramet SA är ett franskt multinationellt gruv- och metallurgiföretag, noterat på Parisbörsen under benämningen ERA. Företaget har sitt säte i Paris i Tour Montparnasse.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Företaget grundades med finansiering av familjen Rothschild (även om de var noga med att undvika att synas som grundarna av företaget) år 1880. Under diskretion tog familjen full kontroll över bolaget 1890. Genom sitt dotterbolag Société Le Nickel (SLN), har företaget sina historiska rötter i nickelgruvdrift, och har i mer än 100 år haft en stor gruvdrift i franska territoriet Nya Kaledonien.

Eramet Titanium & Iron SA i Tyssedal, Norge.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Företaget producerar icke-järnmetaller och derivat, nickellegeringar och superlegeringar, och högkvalitativa specialstål. Det är också en stor producent av mangan från gruvor i Gabon.

Eramet SA driver fyra smältverk i Norge genom dotterbolaget Eramet Norway AS, och de två största ligger i industristäderna Sauda och Porsgrunn. Smältverket i Sauda är norra Europas största i sitt slag.

I september 2011 meddelade Eramet SA att bolaget planerar att investera sex miljarder USD i ett nickelgruvprojekt, inklusive hydrometallurgisk fabrik och olika stödjande infrastrukturer i Halmahera Island, North Maluku, Indonesien.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]