Erik Lallerstedt (kock)

Från Wikipedia
Erik Lallerstedt
Född23 juni 1946 (77 år)
Kungsholmen, Stockholm
Medborgare iSverige
SysselsättningKock
BarnAnna Lallerstedt (f. 1977)
FöräldrarLars-Erik Lallerstedt
SläktingarErik Lallerstedt
Lars Lallerstedt
Redigera Wikidata

Erik Anders Lallerstedt, född 23 juni 1946Kungsholmen, är en svensk kock och krögare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Erik Lallerstedt föddes på Kungsholmen i Stockholm[1] och är sonson till arkitekten Erik Lallerstedt[2] och son till arkitekten Lars-Erik Lallerstedt. Förutom som kock, har Lallerstedt bland annat arbetat som sjöman och receptionist. Hans första anställning var vid det berömda hotellet Waldorf Astoria i New York, där han arbetade som portier.

I sin karriär som kock har Lallerstedt drivit bland annat Hotell Saga i Borlänge, Gerdas fisk, Eriks i Gamla Stan och Bröderna Alms. År 1973 övertog han, tillsammans med Urban Standar, Gerdas fisk i Östermalmshallen i Stockholm. I mitten av 1970-talet fick han många nya idéer om restauranger och restaurangmat och öppnade 1979 Erik Lallerstedts Restaurang & Ostronbar vid Strandvägskajen, som var en av de första i Sverige att få en stjärna i den åtråvärda Guide Michelin. Den inhystes i en båt där det serverades fransk mat. Eriks på Strandvägskajen såldes 1987. År 1986 öppnades Eriks i Gamla stan och den drev Lallerstedt fram till den 1 januari 1999, då Pontus Frithiof tog över. 1997 öppnade han Pica Pica på Regeringsgatan, tidigare Coq Blanc, men verksamheten tyngdes av förluster och såldes 2000 till Mathias Dahlgren.[3] År 1989 öppnade Lallerstedt Eriks Bakficka på Östermalm, tidigare Caesar, och 1994 tog han över Gondolen.

Erik Lallerstedt blev även uppmärksammad när han gick ner från 105 kilo till 84 kilo i kroppsvikt på sex månader,[4] och gav ut en receptbok med anledning av detta.

Lallerstedt lanserade våren 2008 en såsserie i dagligvaruhandeln under märket Eriks såser.[5] År 2012 mottog Erik Lallerstedt Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för framgångsrikt entreprenörskap, som bidragit till svenskt näringslivs utveckling.[6] Hans tryffelsås utsågs dock av organisationen Äkta vara till årets matbluff för 2016 eftersom den bara innehöll en tryffel per ton sås.[7]

Lallerstedt är gift med Kerstin Lallerstedt, med vilken han har dottern Anna Lallerstedt som är arvtagare till familjeföretaget.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]