Erik Penser

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Erik Penser
Född Nils Wilhelm Erik Penser
22 augusti 1942 (73 år)
Eslöv, Skåne
Utbildning Lunds universitet
Yrke/uppdrag Finansman

Nils Wilhelm Erik Penser, född 22 augusti 1942 i Eslöv, Skåne, är en svensk finansman.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Finanskarriär[redigera | redigera wikitext]

Erik Penser påbörjade en juristutbildning vid Lunds universitet men övergick snart till en yrkesverksamhet som aktiemäklare. Efter några år fick han anställning hos Bankirfirman Langenskiöld tillsammans med vännen Thomas Fischer. Penser och Fischer arbetade intensivt för att utveckla firmans affärer, och de använde sina egna provisioner för att grundlägga privata förmögenheter. Pensers strategi var riskabel – han köpte aktier, belånade dem och köpte fler aktier. På det viset kom han att skaffa sig ett avgörande ägarinflytande i flera stora börsföretag.

Under 1980-talet och i början av 1990-talet var Penser en av Sveriges mest inflytelserika finansmän. Genom sitt holdingbolag Yggdrasil kontrollerade Penser såväl Nobel Industrier som Finans AB Gamlestaden. I samband med den omfattande finanskrisen 1990-1994 i Sverige tvingades Penser/Yggdrasil 1991 ge upp kontrollen över dessa företag genom att aktierna övergick i Nordbankens ägo. Efterspelet till detta resulterade i en mycket utdragen rättstvist mellan Penser och Nordbanken. Penser tvingades sälja sina fyra företag till Nordbanken för en krona styck, och Nordbankens styrelseordförande Björn Wahlström sade på en pressträff att Erik Penser nu var utfattig och slut som aktör i svenskt näringsliv. Penser fick 1992 köpa tillbaka Yggdrasil för en krona, genom ett avtal övergick aktierna i bolaget till Nordbanken. Bankens vice ordförande Jacob Palmstierna medgav att Erik Penser hade varit extremt pressad när han tvingades skriva under avtalet. Penser stämde Nordbanken två gånger men förlorade båda gångerna. Penser är också ett namn i Trustorhärvan och Boforsaffären.

Ett kuriosum i sammanhanget är att investmentbolagen Carnegie, Asken och Skrinet var centrala för finansmannen Erik Pensers kapitalförvaltning under 1980-talet. Asken och Skrinet hade sitt ursprung i att de likvida tillgångarna i Gamlestadens Fabrikers AB:s kassaskåp förvarades i en ask och ett skrin. 1988 köpte Nordbanken Carnegie i en kritiserad affär och blev en av Erik Pensers viktigaste finansiärer, vilket bidrog till att Nordbanken kom på ekonomiskt obestånd och övertogs av staten genom Bankstödsnämnden.

På senare år har Erik Pensers bolag Yggdrasil investerat bland annat i forskningsbyn Ideon i Lund och Stockholmsbaserade StagePool AB, ett rekryteringsföretag inom europeiska underhållningsindustrin och Countermine ett minröjningsföretag. Penser driver också på nytt bankverksamhet genom bolaget Erik Penser Bankaktiebolag med moderbolaget Erik Penser AB.

Samlare[redigera | redigera wikitext]

Erik Penser har också utmärkt sig som samlare av många saker, bland annat gamla aktiebrev, filmaffischer med exempelvis Bröderna Marx och sedlar. Han äger även en av Sveriges största samlingar bilder från Eslöv. Flera rum på kontoret i Stockholm är närmast tapetserade med dessa samlingar. I arbetsrummet har en uppstoppad björn en framträdande placering medan teknik som datorer fått sin plats mer i skymundan. Som ung spelade han schack i Eslövs schackklubb.

Privatliv och släkt[redigera | redigera wikitext]

Erik Penser är bosatt i England sedan 1976 där han har ett gods strax utanför Compton Beauchamp i grevskapet Oxfordshire. Han är gift med Lillemor Penser och de har tre barn tillsammans.

Han är son till Wilhelm Penser, ursprungligen Persson.

Referenser[redigera | redigera wikitext]