Erkki Raatikainen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Erkki Raatikainen år 1967.

Erkki Raatikainen, född 24 maj 1930 i Jyväskylä, Finland, död 30 januari 2011 i Helsingfors, var en finländsk, socialdemokratisk politiker och mångårig chef för public service-företaget Yleisradio (YLE). Han var gift med Kaisa Raatikainen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Erkki var son till den socialdemokratiska politikern Jussi Raatikainen och efter studentexamen började han 1948 sin karriär som frilansjournalist, innan han arbetade för SDP:s partitidning Suomen Sosialidemokraatti 1950-55. Efter det arbetade han på British Broadcasting Corporation (BBC) i London och sedan 1958 till 1961 som redaktör på Rundradion. Efter att ha arbetat som nyhetschef på TV-stationen Suomen Television var han 1964-1966 åter vid partitidningen, SDP, och arbetade sedan en kort tid som radiojournalist på YLE.

År 1966 efterträdde Raatikainen Kaarlo Pitsinki som partisekreterare för SDP. Detta uppdrag hade han fram till att han efterträddes av Kalevi Sorsa 1969.

Efter 1970 var han ordförande och generaldirektör för public service-företaget Oy Yleisradio. Raatikainen kom dit med uppgift att modernisera företaget som befann sig i kris. År 1979 avlöstes han som ordförande och koncernchef för Rundradion av Sakari Kiuru.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Efter avslutad karriär inom radion arbetade Raatikainen inte bara som frilansjournalist, utan också som författare till ett flertal böcker och biografier, såsom om Mauno Koivisto och Kalevi Sorsa.

Bland hans mest kända böcker är:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia