Hoppa till innehållet

Ernst II av Sachsen-Gotha-Altenburg

Från Wikipedia
Ernst II av Sachsen-Gotha-Altenburg
FöddErnst II. Ludwig von Sachsen-Gotha-Altenburg
30 januari 1745[1]
Gotha
Död20 april 1804[1] (59 år)
Gotha
BegravdGotha
Medborgare iSachsen-Gotha-Altenburg
SysselsättningFilosof
MakaPrinsessan Charlotte av Sachsen-Meniningen
(g. 1769–)[2]
BarnErnst von Sachsen-Gotha-Altenburg (f. 1770)[3]
August (f. 1772)
Frederick IV, Duke of Saxe-Gotha-Altenburg (f. 1774)
Ludwig von Sachsen-Gotha-Altenburg (f. 1777)[3]
FöräldrarFredrik III av Sachsen-Gotha-Altenburg
Luise Dorothea von Sachsen-Meiningen
Utmärkelser
Fellow of the Royal Society
Strumpebandsorden
Redigera Wikidata

Ernst II Ludwig, hertig av Sachsen-Gotha-Altenburg, född 30 januari 1745 i Gotha, död 20 april 1804 på samma ort, var en tysk furste som tillträdde regeringen 1772 och till sin död var furste av hertigdömet Sachsen-Gotha-Altenburg i Thüringen och tillhörde ättelinjen Sachsen-Gotha-Altenburg. Han var son till Fredrik III av Sachsen-Gotha-Altenburg och dennes hustru och kusin Luise Dorothea av Sachsen-Meiningen (1710-1767).

Han upphjälpte landets, genom sjuårskriget, förstörda finanser, främjade vetenskap och konst samt arbetade på undervisningsväsendets förbättring. Till sina rådgivare valde han de bästa män han kunde finna, stod i förbindelse med den franska upplysningstidens mest framstående tänkare och författare samt omfattade själv filantropiska och kosmopolitiska idéer. Han var medlem av illuminatiorden, som var en medelpunkt för strävanden i denna riktning.

I den yttre politiken slöt han sig till det av Fredrik II bildade fursteförbundet. Han förbjöd alla främmande värvningar inom sitt land och avslog kung Georg III av Storbritanniens begäran att för en stor summa pengar få låna trupper till amerikanska revolutionskriget.

  1. ^ [a b] Darryl Roger Lundy, The Peerage, Ernst Ii Ludwig Herzog von Sachsen-Gotha-Altenburg, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b] Darryl Roger Lundy, The Peerage.[källa från Wikidata]